Burgernet: Horen, zien en bellen

18 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Inwoners van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kunnen zich vanaf nu aanmelden voor Burgernet. SMS-alert is succesvol gebleken. Burgernet gaat een stap verder om veiligheid en leefbaarheid in de wijken te vergroten. In feite wordt inwoners daarbij gevraagd ogen en oren goed de kost te geven als de politie verdachten zoekt of er bijvoorbeeld iemand vermist wordt.

Door Everdien Hamann

Met Burgernet staan inwoners, die zich hiervoor hebben aangemeld, direct in verbinding met de politie om zo de heterdaadkracht te vergroten. Korpsbeheerder burgemeester Brok van Dordrecht gaf vrijdag met een life-verbinding met de meldkamer van de politie het officiële startsein. Inwoners kunnen zich vanaf nu aanmelden via www.burgernet.nl, vanaf 1 oktober wordt het net operationeel. Burgernet is tot stand gekomen in samenwerking tussen politie, gemeente en veiligheidsregio.

Het werkt als volgt: De meldkamer van de politie start een burgernetactie door een spraakbericht aan alle deelnemers te sturen met bijvoorbeeld een signalement van een verdachte. Ook kunnen SMSsen worden verzonden en kan twitter worden ingezet. De oproep kan zowel met mobiele als vaste telefoons worden ontvangen. Deelnemers wordt verzocht naar de betreffende verdachte uit te kijken, maar hoeven niet te gaan zoeken. Wie iets heeft gezien kan gratis naar de meldkamer - 0800 0011 - bellen. Na afloop van de burgernetactie ontvangen alle deelnemers daarvan bericht met eventueel resultaten.

De ervaring leert dat tien procent van de aanhoudingen dankzij deze tips plaatsvindt. Maar de pakkans wordt natuurlijk groter als meer inwoners deelnemen. Hoogleraar Cees van der Vijver van de stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie heeft onderzoek gedaan tijdens een pilot met Burgernet elders in het land. Enkele opmerkelijke gegevens zijn daaruit gerold. Nederland is feitelijk veiliger dan in de jaren negentig, maar de acceptatie van crimineel- of hinderlijk gedrag is veel minder geworden. Mensen die zich aanmelden voor burgernet zijn meestal mannen van middelbare leeftijd of ouder. Zij doen dit omdat zij zich medeverantwoordelijk voelen voor de veiligheid in de omgeving. Bij de groep onderzochte deelnemers is overigens het veiligheidsgevoel minder dan bij de doorsnee bevolking en met de tijd neemt het gevoel van onveiligheid toe. Toch blijft tachtig procent deelnemen aan Burgernet, aldus de cijfers van Van der Vijver.

Algemeen directeur Peter Bos van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid noemde Burgernet een goed middel voor burgerparticipatie, maar waarschuwde dat het middel gedoceerd moet worden ingezet. En hij noemde preventieve acties. Bij acute dreiging worden uiteraard de sirenes in werking gezet. Abonnee-inwoners kunnen ook met Burgernet worden gealarmeerd. En in de toekomst kunnen ook andere soorten berichten in verband met wijkveiligheid vanuit gemeente en veiligheidsregio worden verzonden.

Burgemeester Brok deed een oproep aan alle inwoners om zich aan te melden: ,,Veiligheid maken we samen.''

advertentie
advertentie