IJpelaars 'Bijdehandje' in finale Beste Zorgidee

20 september 2011 om 00:00 Nieuws

De 84-jarige Henk IJpelaar bedenkt en fabriceert al jarenlang handigheidjes voor medebewoners in de Sliedrechtse serviceflat. Hij heeft een kamertje van 2 bij 3, met daarin al zijn apparatuur en gereedschap, waar hij bijna de hele dag te vinden is. Vroeger had hij zelfs een grote kelder op stahoogte onder zijn drive-in woning in Hardinxveld waar hij 33 jaar lang knutselde, verbouwde en dingen uitvond. En ook zijn vroegere werkgever in Rotterdam wist hem te vinden als er iets bedacht moest worden. ,,Ik kreeg de opdracht een stuur unit te ontwikkelen voor onderzeeërs. Daar varen nu nog steeds 22 NAVO-boten mee."

H'VELD-G'DAM / SLIEDRECHT - ,,Ze hebben mijn kop stapelgek gemaakt met die wedstrijd", zegt Henk IJpelaar. Met 'ze' bedoelt hij zijn medebewoners en personeel in serviceflat De Drechtstreek en de WMO-medewerkster bij de gemeente Sliedrecht. Met 'die wedstrijd' bedoelt hij het Beste Zorgidee van Nederland waarvoor hij één van de zes finalisten is. En met 'mijn kop stapelgek maken' bedoelt hij dat hij het eigenlijk allemaal best spannend vindt. Donderdag 22 september moet hij zijn zorgidee, het "Bijdehandje", presenteren tegenover een vakkundige jury in Houten. Door Caroline Voorbergen

Het uitvinden en ontwikkelen zit IJpelaar dus in het bloed. Niet zo verwonderlijk dat zijn handen begonnen te jeuken toen hij een medebewoonster in zijn flat, die de chronische longziekte COPD heeft, zag stuntelen met haar zuurstofslangetjes. ,,Mevrouw Epke heeft een zuurstofapparaat bij haar bed en loopt door haar appartement met een twaalf meter lange slang achter zich aan. Die blijft natuurlijk regelmatig klem zitten achter een deur of draait zich in krullen om haar rollator waardoor ze al twee keer gevallen is. Ik geloofde mijn ogen niet toen ik het zag. En ik geloofde mijn oren niet toen ik van het Astmafonds hoorde dat duizenden patiënten met hetzelfde probleem zitten." 'Daar ga ik iets aan doen', was Henks reactie. Hij maakte een geïsoleerde kast voor het zuurstofapparaat met daarboven een haspel voor de luchtslang. Een contragewicht zorgt voor een jojo-effect waardoor mevrouw altijd voldoende meters slang heeft, maar nooit teveel. Die slang loopt bovenlangs via een hoge houder aan haar rollator waardoor er geen slangen meer op de grond liggen. ,,Ze heeft dit systeem nu een jaar en het loopt perfect."

Vervolgens zag IJpelaar nog een probleem bij mevrouw Epke. ,,Ze heeft een gehoorapparaat, een brilmontuur en een slangetje achter haar oor. Het kwam regelmatig voor dat de hele handel op de grond viel als ze haar bril afzette." En weer dacht hij: 'daar ga ik iets aan doen'. Hij maakte een klein klemmetje aan haar brilmontuur dat het slangetje prima op de juiste plek houdt. Hij noemde zijn uitvinding een "Bijdehandje" en mevrouw was er heel gelukkig mee. Toen ze na enige tijd bezoek kreeg van haar longarts wist die niet wat ze zag. Zowel de kast als het klemmetje maakten veel indruk. ,,Of u maakt er werk van of ik", waren haar woorden. ,,Want er zijn duizenden mensen die hiermee ook geholpen zouden zijn."

Zo kwam het dat Henk IJpelaar zijn ideeën indiende voor de wedstrijd Beste Zorgidee van verzekeraar ONVZ. Al snel nam de organisatie van de wedstrijd contact met hem op. ,,We willen even komen filmen." Voor hij het wist stond de filmploeg in De Drechtstreek en filmden ze in de kamer van mevrouw Epke. ,,Ze keken alleen eigenlijk maar naar het Bijdehandje terwijl ik dacht dat ze voor de kast kwamen", zegt IJpelaar. ,,Maar blijkbaar vonden ze het klemmetje leuker."

Inmiddels is zijn uitvinding uit meer dan 200 inzendingen geselecteerd voor de finale, waarin hij het moet opnemen tegen nog vijf goede zorgideeën. ,,Ik krijg donderdag een kwartier de tijd om mijn idee uit te leggen tegenover de jury. Daarin moet ik alle voordelen goed op een rijtje zetten. Dat heb ik inmiddels op papier gezet, dus dat komt wel goed." IJpelaar vindt het overigens helemaal niet belangrijk om te winnen. ,,De hoofdprijs is 10.000 euro, maar wat heb je nou aan geld? Het maakt de wereld alleen maar kapot. Terwijl het gevoel dat je krijgt als je ziet dat je iemand geholpen hebt, niet te betalen is."

Op www.hetbestezorgidee.nl kan iedereen stemmen op het idee van IJpelaar. De jury neemt het aantal stemmen mee in de eindbeoordeling. De winnaar van 'Het Beste Zorgidee 2011' wordt op 27 oktober in Amsterdam bekendgemaakt.

advertentie
advertentie