Buurttoezicht

23 september 2011 om 00:00 Nieuws

Het derde van de vier jaargetijden nadert met rasse schreden. De wisselvallige zomer vervaagt langzaam maar onomstotelijk naar de achtergrond en maakt plaats voor een andere warmte. Niet de zon maar de huishaard en gloeilamp zullen ons de komende maanden gaan vergezellen in een periode waarin kou en duisternis grotendeels van de dag de hoofdrol zal opeisen. Huiselijkheid zal troef zijn.

Statistieken leren ons echter dat we in deze donkere dagen meer te maken krijgen met inbraken. Woningen en auto's zijn de objecten waar de baatzuchtige medemens in geïnteresseerd is. Brutaal als hij is zal hij zijn slag slaan in woningen die door haar bewoners verlaten zijn en omringd worden door het nachtelijk donker van de omgeving. Duisternis is niet alleen zijn vriend maar gelijktijdig zijn handlanger. Heel Nederland heeft last van dit soort mensen, dus ook Sliedrecht.

De politie doet zijn best. Dat kan ik u verzekeren. Natuurlijk is er kritiek of onbegrip. Soms terecht, maar vaak ook onterecht wegens het gebrek aan achterliggende kennis of wetenschap. De beschikbare collega's controleren in de avond en nachtelijke uren vele auto's en hun inzittenden. Af en toe met succes en volgen er aanhoudingen. Gebleken is dat relatief veel gespuis zich over de A15 beweegt en Sliedrecht gelukkig vaak passeert. Soms zijn we echter de sigaar als ze de afslag Sliedrecht-Oost of -West nemen. Het frustrerende gevolg is dat we met opengebroken auto's of woninginbraken geconfronteerd worden

Voorheen dacht vrijwel iedereen dat zorg voor veiligheid een taak voor de politie is. Grotendeels is dit waar maar de maatschappelijke ontwikkelingen staan niet stil. Voortschrijdend inzicht laat ons inmiddels beseffen dat veiligheid en de zorg daarvoor ook een verantwoordelijkheid voor u is. Met elkaar zullen we moeten optrekken om dit soort vormen van criminaliteit tegen te gaan. Niet dat van u wordt verwacht om achter inbrekers aan te rennen maar in preventieve zin is er heel veel winst te behalen.

Gelukkig trekken steeds meer mensen zich deze verantwoordelijkheid aan. Een voorbeeld zijn de diverse wijkplatforms en buurtcomités in Sliedrecht.

Onlangs deed ik in Het Kompas een oproep om in Sliedrecht-Oost een soort buurttoezicht in het leven te roepen. Hartverwarmend waren de reacties van een aantal bewoners. Enthousiast en gemotiveerd willen ze meedoen en helpen om hun wijk op orde te houden. Niet alleen willen zij onze ogen en oren zijn maar ook die van u. Herkenbaar, aanspreekbaar, voorlichtend en ondersteunend voor een ieder.

Kortom: De huishaard en de gloeilamp geven ons weliswaar warmte en licht maar wat mij betreft worden deze essentiële levensbehoeften door de komst van buurttoezichthouders binnenkort uitgebreid met een derde, namelijk het gevoel van veiligheid. Ik krijg het nu al warm!

Heeft u een avondje tijd om in samenwerking met andere vrijwilligers in Sliedrecht Oost rond te lopen? Schroom niet om met mij contact op te nemen (tel: 0900-8844).

Klaas Blokland - wijkagent Sliedrecht Oost

Email: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie