Nog geen uitsluitsel over terugkeer Boevée

23 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het rapport van waarnemend burgemeester Tonnie van de Vondervoort geeft geen uitsluitsel over de toekomst van haar collega Martin Boevée. Volgens Van de Vondervoort heeft Boevée een aantal (forse) fouten gemaakt tijdens zijn ambtsperiode en maakte hij onderdeel uit van een 'bedrijfscultuur' die niet 'zakelijk, professioneel, open en transparant' genoeg was. Een oordeel over zijn positie velt zij echter niet. De raad, het college en Boevée moeten bespreken of een terugkeer mogelijk is.

Door Alex Monster

Van de Vondervoort presenteerde haar langverwachte rapport vrijdagmiddag aan de pers, nadat zij een dag eerder de gemeenteraad had geïnformeerd. De waarnemend burgemeester is tijdens haar onderzoek tot de conclusie gekomen dat het politieke klimaat in Sliedrecht verre van professioneel is. In die cultuur spraken medewerkers elkaar niet aan op fouten, werden regels overtreden en waren interne procedures niet op orde. Ook burgemeester Boevée deed daaraan mee, aldus Van de Vondervoort in haar rapport. ,,Ondanks het feit dat de burgemeester handelde vanuit de vaste overtuiging dat in het belang van Sliedrecht te doen, namen irritaties over de werkwijze zodanig toe dat de verhoudingen in het college ernstig onder druk kwamen te staan", stelt zij.

Sliedrecht moet een cultuuromslag maken, wil zij klaar zijn voor de toekomst, vindt Van de Vondervoort. ,,In Sliedrecht heerst een cultuur van informele omgang en mensen ter wille willen zijn. Mensen werken te individueel en veel te veel tijd gaat zitten in het zoeken naar een consensus. Dit beeld geldt voor heel de politieke organisatie in de breedte. Het gemeentebestuur wil zakelijker, professioneler, opener en transparanter besturen. Dat is noodzakelijk voor de ontwikkeling van Sliedrecht. Dit vraagt van alle betrokkenen verandering van gedrag en werkwijze. De sturende en controlerende taak van de raad moet beter worden ingevuld. Het college moet maatregelen nemen om tot een betere werkverhouding te komen met de raad en een betere aansturing van de ambtelijke organisatie. In mijn rapport staat als een paal boven water dat de Sliedrechtse politiek moet veranderen. Welke mensen zijn bereid dit proces vorm te geven? Ik heb vertrouwen dat voldoende kracht in de organisatie zit om deze verandering aan te gaan, mogelijk met begeleiding van buitenaf. De afgelopen maanden zijn al stappen gezet. Op een aantal cruciale posities werken nieuwe mensen. Ik ga daarom niet uit van ontslagen, maar van ontwikkelpunten bij mensen."

Baggerfestival en Het Plaatje

Twee dossiers - het Baggerfestival en Het Plaatje - maken volgens Tonnie van de Vondervoort duidelijk waar Sliedrecht in de kern mee kampt. ,,Tussen de gemeente en de Stichting Baggerfestival zijn meerdere vormen van verwevenheid. De burgemeester was voorzitter van de Stichting Baggerfestival. Deze combinatie steunt op een jarenlange traditie. Naast de dubbelrol van de burgemeester/voorzitter was ook sprake van een dubbelrol van een gemeenteambtenaar. Hij stond bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als vicevoorzitter van het stichtingsbestuur, zonder dat daarvoor door het college toestemming is verleend. Een gemeentemedewerker voerde secretariaatswerkzaamheden voor de stichting uit en het gemeenteadres werd als postadres van de stichting gebruikt. De burgemeester vervulde een actieve rol in de sponsorwerving.

Na het Baggerfestival 2008 is in het college gesproken over een evaluatie, een dossier evaluatie is in het archief, maar geen document is te vinden dat de feitelijke evaluatie bevat. Ook heeft de burgemeester procedurele fouten gemaakt rond de vergunningverlening. De vergunningen zijn een paar dagen voor het festival aangevraagd en verleend. Meerdere belanghebbenden konden door deze gevolgde procedure geen effect meer verwachten van een eventueel bezwaar." Van de Vondervoort noemde het tijdens de persconferentie 'onwenselijk' dat een burgemeester zo'n dubbelrol bekleedt. Wel benadrukte ze dat Boevée 'financieel integer' heeft gehandeld. Ofwel: hij heeft zich op geen enkele wijze verrijkt aan het Baggerfestival. Ook een rapport van KPMG toont dit - tot vreugde en opluchting van Boevée - ontegenzeglijk aan. In tegenstelling tot een - inmiddels ontslagen - topambtenaar die ervan wordt verdacht minimaal 39.000 euro te hebben weggesluisd. Het bedrijfsklimaat werkte dit wel in de hand, stelt Van de Vondervoort. ,,De interne controle is niet toereikend geweest. Gezien de aard van signalen had het college eerder moeten worden geïnformeerd en hadden eerder maatregelen moeten worden genomen. Ambtelijk is er lang op vertrouwd of gehoopt dat de verantwoordingen alsnog adequaat zouden worden geleverd. Het vertrouwen in betrokkene (topambtenaar, red.) en zijn leidinggevende positie zijn daar mede debet aan. Ook terughoudendheid in het aanspreken van elkaar is een cultuuraspect dat belemmerend heeft gewerkt voor adequate interne controle en handhaving van integriteit."

Het Plaatje noemt Van de Vondervoort 'illustratief voor de spanningen in het college'. ,,De burgemeester heeft gesprekken over grondaankopen deels alleen gevoerd. Alleen onderhandelen is in strijd met de gedragsregels. De burgemeester bevestigt dat hij zonder collegelid en/of ambtenaar gesprekken heeft gevoerd over de grondprijsproblematiek, maar kwalificeert deze niet als onderhandelingen. In september 2010 is afgesproken dat de portefeuillehouder financiën/grondzaken structureel betrokken zou worden bij dit dossier. De wethouders zijn van mening dat dit collegebesluit door de burgemeester niet consequent is uitgevoerd. Op 22 februari 2011 is besloten de portefeuille over te dragen naar de wethouder financiën/grondzaken. In de loop van 2010 bleek dat in 2009 en 2010, op verzoek van de burgemeester, uitgaven waren gedaan voor onderzoek naar de ontwikkelmogelijkheden van het Plaatje, die niet waren gebaseerd op een vastgelegd collegebesluit, en waarvoor geen budget was gereserveerd.

In het college is, zeker vanaf 2008, diverse keren informatie uitgewisseld en zijn ook politieke grenzen/randvoorwaarden en risico's besproken voor de ontwikkeling van het gebied, evenals het opereren van de burgemeester. De beleving over de ernst en betekenis van de inhoud van de gesprekken verschilt bij de betrokkenen. De boodschap dat de ontwikkeling zich buiten de gemeentelijke kaders aan het bewegen was, en dat dit vroeg om een andere werkwijze, is óf niet duidelijk genoeg gegeven, óf niet goed genoeg ontvangen. Het heeft in elk geval niet geleid tot een andere aanpak en tot een andere werkwijze in het college en van de burgemeester als portefeuillehouder."

Bemiddelaar

In de eerste maanden van dit jaar barstte de bom. Zelfs de hulp van een bemiddelaar mocht niet meer baten. Of Boevée het verbeterproces nu in goede banen mag en kan gaan leiden, valt daarom nog te bezien. Kunnen en willen de wethouders nog wel met hem samenwerken en vice versa? Is die vertrouwensbreuk nog te lijmen? Van de Vondervoort laat zich hier niet over uit. ,,Ik ben ingehuurd om een rapport op te maken, ik ben niet ingehuurd voor advies. De conclusies in dit rapport moeten nu politiek gewogen worden. Martin Boevée en de andere collegeleden hebben me laten weten dat zij een paar dagen willen nadenken over mijn bevindingen. In de gemeenteraad is geen discussie gevoerd. Zij hebben de informatie tot zich genomen. De raad is nu aan zet. Ook de Commissaris van de Koningin, Jan Franssen, is deze mening toegedaan."

Van de Vondervoort wijst een sturende, bemiddelende en leidende rol in dit traject, niet af. ,,Ik sta open voor alle vragen." Totdat meer bekend is over de bestuurlijke toekomst van Sliedrecht, blijft ze overigens waarnemend burgemeester.

Het volledige rapport is overigens in te zien op www.sliedrecht.nl.

advertentie
advertentie