Afbeelding

'Het lijken wel kleuters'

24 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse coalitiepartijen sluiten de rijen na het verschijnen van het rapport over Martin Boevée. De ChristenUnie/SGP, de PvdA en het CDA laten weten 'met de betrokkenen in gesprek te gaan en de discussie niet via de media te willen voeren'. De oppositie (PRO Sliedrecht en VVD, red.) is spraakzamer, maar laat nog niet het achterste van haar tong zien.

Door Alex Monster

,,Ik word niet vrolijk van het rapport. Het is duidelijk dat flinke verbeterslagen moeten worden gemaakt, wil Sliedrecht klaar zijn voor de toekomst", zegt Hannie Visser-Schlieker (PRO Sliedrecht). ,,Maar je kunt niet alle fouten in de schoenen van een persoon (Martin Boevée, red.) schuiven. De raad, het college, de ambtelijke organisatie; iedereen is verantwoordelijk." Visser-Schlieker wil en kan nog niet zeggen hoe zij de bestuurlijke toekomst van de gemeente ziet. ,,Ik kan het functioneren van het college moeilijk beoordelen. Wij zijn een oppositiepartij en komen niet dagelijks op het gemeentekantoor. Ik kan wel zeggen dat Boevée heel goed in de maatschappij ligt. Op dat punt is hij zeker een goede burgemeester. Dat vinden wij heel belangrijk." De fractie van PRO Sliedrecht gaat de komende periode met betrokkenen in gesprek om af te tasten hoe de verhoudingen liggen en om haar mening op dit punt te vormen. ,,Het is niet fair om met het rapport in handen conclusies te trekken. Wij passen hoor- en wederhoor toe. Het is belangrijk dat de raad nu goed en zorgvuldig te werk gaat." Visser-Schlieker verwacht dat in een openbaar raadsdebat gesproken wordt over de verhoudingen binnen het gemeentebestuur.

Len van Rekom (VVD) vindt ook dat de problemen niet op het bordje van een man geschoven kunnen worden. ,,Het is jammer dat de discussie over een persoon gevoerd wordt. Veel meer mensen zijn hiervoor verantwoordelijk. In het vorige college was er nog niets aan de hand, maar na de installatie van de nieuwe wethouders (Ad de Waard en Hans Tanis, red.) ging het blijkbaar mis. Ik verwacht meer zakelijkheid van het college. Als ik het rapport lees denk ik: het lijken wel kleuters zoals ze met elkaar zijn omgegaan." Van Rekom kijkt 'vrij zakelijk' naar het rapport. ,,Voor ons hoeft Boevée niet weg, maar wellicht zal dit wel de uitkomst zijn na alle gesprekken. Maar de overige collegeleden hebben wel heel wat uit te leggen. Voor het overige wil ik niet op de zaken vooruit lopen." De VVD'er eist dat in een openbaar raadsdebat over het rapport wordt gediscussieerd.

De fracties van de ChristenUnie/SGP, de PvdA en het CDA willen weinig kwijt over het rapport. Jos van Gameren (PvdA): ,,Wij zullen het document van mevrouw Van de Vondervoort goed bestuderen. De overtuiging is gegroeid dat we met alle betrokkenen moeten spreken. Ik laat me er niet over uit op welke termijn dit gebeurt." Ook Wim Dunsbergen (CDA) gaat om de tafel met collegeleden en burgemeester Boevée. Hij zegt 'de discussie niet via de media te willen voeren', maar is wel blij dat Boevée 'gerehabiliteerd' is. ,,Onomstotelijk is komen vast te staan dat hij geen greep uit de kas heeft gedaan." Volgens Theo den Braanker (ChristenUnie/SGP) is het nu wel 'helder' dat de raad aan zet is. ,,Ik doe nog geen uitspraak over de toekomst. Wij gaan met betrokkenen spreken over de gehele breedte van het rapport. Een overleg in raadsverband sluit ik niet uit. Alle opties staan open."

advertentie
advertentie