Historische Vereniging kijkt vooruit

26 september 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een Historische Vereniging kijkt logischerwijs vooral naar het verleden. Maar nu de Sliedrechtse Vereniging vlak voor de viering van het dertigjarig jubileum staat, vinden de medewerkers het tijd ook eens wat meer naar de toekomst te kijken. ,,We willen proberen de jeugd meer bij de HVS te betrekken en te interesseren voor de geschiedenis van hun dorp", vertelt voorzitter Gerrit Venis.

Gerrit Venis is met zijn 61 jaar het jongste bestuurslid van de vereniging. ,,Dat geeft de noodzaak van verjonging wel aan, niet?", zegt hij lachend. ,,Maar het is niet makkelijk de veertigers en vijftigers bij de vereniging te betrekken", weet hij uit ervaring. ,,Zo hebben we begin dit jaar het boek uitgegeven over Sliedrechtse bandjes, gekoppeld aan een muziekavond in het CJMV. Precies zo'n happening voor een iets jongere doelgroep dan de gebruikelijke evenementen van HVS. Maar helaas viel de belangstelling een beetje tegen." Toch geeft Venis het niet op. ,,Ik wil zeker doorgaan met activiteiten zoeken waar jongere mensen hun ei in kwijt kunnen. Nieuwe dingen op de agenda zetten, naast de standaard lezingen en busreisjes die we gewend zijn te doen."

De verjonging die het bestuur van HVS voor ogen heeft gaat echter verder. ,,We willen ook in gesprek gaan met de jeugd. Van hen willen we horen wat zij leuk vinden te weten te komen over de geschiedenis van hun dorp. Ook willen we brochures maken voor scholen, iets wat eigenlijk bij de oprichting al als aandachtspunt is genoteerd, maar wat nooit is gerealiseerd. Ook denk ik aan gastlessen op Sliedrechtse scholen. Allemaal onontgonnen terrein."

Behalve naar de toekomst blijft de Historische Vereniging uiteraard naar het verleden kijken. In het jubileumjaar gebeurt dat ondermeer met het jubileumboek "Stuksies en Bietjies''. ,,Dit boek is samengesteld door de Werkgroep Dialect. Er zijn allemaal columns in te vinden die nooit eerder zijn gepubliceerd plus verhalen over onderwerpen die speelden ten tijde van de oprichting van de vereniging. De brand in de Erasmusschool bijvoorbeeld, maar ook het optreden van Leen Jongewaard en Robert Long in De Bonkelaar dat als titel had 'Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen'. Nou, dat gaf wel wat discussie in die tijd." De 650 leden van de HVS krijgen dit boek gratis en voor niet-leden is het boek te koop voor 10 euro.

Het jubileum wordt verder gevierd met een grote happening op zaterdag 1 oktober in het Griendencollege aan de Prof. Kamerlingh Onneslaan. Van 10.00 tot 16.00 uur vinden in verschillende ruimten van de school allerlei activiteiten plaats. Zo kunnen bezoekers in de conferentieruimte meezingen met het Smartlappenkoor Bagger, worden er dvd's vertoond over Sliedrechtse gebeurtenissen uit het verleden, is er een veiling van Sliedrechtse curiosa en is er Grote Sliedrechtse Geschiedenis Quiz, waarvoor de bezoekers zich kunnen opgeven. ,,Dat is een quiz in twee delen. Het eerste deel gaat volgens het "Ren je Rot systeem", oftewel dat mensen in het juiste vak moeten gaan staan. Het tweede deel voor de beste deelnemers zijn vragen op papier. De hoofdprijs is een bon ter waarde van 280 euro om met twintig personen het speurspel Goudkoorts te mogen spelen in het Baggermuseum. Een leuk spel, uitgevoerd door toneelspelers van Onder Ons en InterNos", licht Venis toe.

Verder zijn leden van de HVS-werkgroepen aanwezig om de bezoekers meer te vertellen over de activiteiten die door de vereniging worden ontplooid. De werkgroep Dialect test het kennisniveau van het "Slierechs'' en probeert bezoekers te verleiden tot deelname aan het "Klaain Sliedrechs dictee''. De werkgroep Beeld en Geluid houdt een fotopuzzelwedstrijd en aan de kraam is een doorlopende beeldenshow te bewonderen. De werkgroep Bebouwing heeft een tekening gemaakt van de hele Sliedrechtse dijk en de werkgroep Genealogie laat zien hoe voorouders terug te vinden zijn. Oud-bestuurslid Jan van Leeuwen toont een groot deel van zijn unieke Sliedrecht-collectie.

Het Baggermuseum, het Sliedrechts Museum en het Erfgoedcentrum DiEP zijn ook aanwezig om meer te vertellen en te laten zien over hun activiteiten. ,,Het feit dat DiEP komt vind ik wel leuk te benadrukken. Toen het Sliedrechts Archief naar Dordrecht verhuisde was daar veel kritiek op. Sommigen hadden het gevoel dat alles dan weg was. DiEP wil dat gevoel graag wegnemen en komen daarom zaterdag demonstreren hoe alles terug te vinden is via hun website", aldus Gerrit Venis.

MerweRadio zendt de hele dag live uit vanuit het Griendencollege. Meer informatie over "De Dag van de Sliedrechtse Geschiedenis'' staat op www.historie-sliedrecht.nl, met ondermeer de liedjeslijst van de sing-a-long van Smartlappenkoor Bagger, de kavellijst van de veiling van Sliedrechtse curiosa en het programma van de gehele dag.

advertentie
advertentie