Jorik Klein Nederlands kampioen snelschaken bij de jeugd

2 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

BUNSCHOTEN / SLIEDRECHT - Op het Nederlands Kampioenschap snelschaken heeft Jorik Klein voor een fantastische prestatie gezorgd door het toernooi in de E-categorie (jeugd t/m 10 jaar) op zijn naam te schrijven. Het Sliedrechtse 10-jarige talent schreef historie, want nog niet eerder werd een lid van Schaakvereniging Nederlands kampioen.

Op voorhand leek het al een enorme klus te worden om de prestatie van vorig jaar (negende in de hoofdgroep) te verbeteren, maar op Jorik stond in het mooie onderkomen van Schaakvereniging En Passant geen maat. In de morgensessie wist hij tijdens de voorronden met 7 uit 9 de finalegroep te bereiken, waar in de middag de geplaatste spelers elkaar nog eens tegenkwamen.

In deze finaleronde speelde Jorik een foutloos toernooi. Eén voor één moesten alle concurrenten er aan geloven. Omdat zijn concurrenten onderling punten verspeelden was Jorik na acht ronden al zeker van de eindoverwinning, maar ook in de negende ronde ging hij gewoon door en behaalde de kersverse Nederlands Kampioen een score van 9 uit 9. In dit zware deelnemersveld een topprestatie.  Zo laat het 1Sliedrechtse talent zien dat hij op landelijk niveau mee kan en aansprekende resultaten boekt in zijn leeftijdscategorie.

Op hetzelfde toernooi waren nog drie andere Sliedrechtse spelers aanwezig. In dezelfde E-categorie was William Gijssen aan het schaken. Hij haalde niet de finalegroep, maar wist in Groep 2 uiteindelijk nog 2 punten bij elkaar te halen, terwijl hij in de voorronden 4 punten wist te behalen. Uiteindelijk eindigde hij op de 19e plaats.

In de C-categorie speelden Adrian en Andrew Mensing. In een zwaar deelnemersveld wist Adrian net de finalegroep te bereiken en wist daarin zelfs nog 1,5 punt te behalen. Zo eindigde hij op een verdienstelijke tiende plaats. Andrew kwam na een uitstekende start net tekort voor een plek in de finalegroep en speelde in Groep 2. Daar werd hij eerste wat hem uiteindelijk op de elfde plaats bracht.