Geen olifant bij Jumbo

4 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De lobby van Anton van Rees om geen olifant bij de Jumbo neer te zetten ter promotie van het Circus Freiwalds Menagerie heeft succes gehad. Niet alleen is de actie die woensdagmiddag 5 oktober zou plaatsvinden afgelast, het hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten heeft aangegeven ook in de toekomst nooit meer medewerking te verlenen aan acties waarbij dieren worden gebruikt voor entertainment en/of promotie.

,,Ik hoefde eigenlijk niet eens lang in discussie met de manager van het hoofdkantoor", vertelt Anton van Rees. ,,Ik hield haar voor wat Jumbo op haar site heeft staan betreffende dierenwelzijn en hun eigen Jumbo Bewust merk voor diervriendelijker vlees. Dat valt natuurlijk niet te rijmen met een olifant op de stoep. De manager gaf direct toe dat zo'n actie niet bij het gedachtengoed van Jumbo past en zegde mij toe dit punt op te nemen in de landelijke policy van het bedrijf." Van Rees zegt waardering te hebben voor het snelle handelen van Jumbo. ,,Het was een initiatief van het circus waarop de plaatselijke manager iets te snel zijn toezegging had gegeven. Ik vind het alleen maar van moed getuigen als je die fout toegeeft en er direct actie op onderneemt."

Van Rees, raadlid voor de PvdA en voorzitter van Sliedrecht Groen, zegt op persoonlijke titel gehandeld te hebben. ,,Op twitter zag ik de ophef over deze actie voorbijkomen en ik realiseerde me toen ook dat dit niet meer van deze tijd is. In het buitenland spreken we onze verontwaardiging uit over aapjes aan een ketting en dansende beren, en dan zouden we in Nederland wel een olifant bij de supermarkt neerzetten. Voor ons vermaak zo'n dier een boel stress bezorgen. Nee, dat kan niet meer. Ik denk zelfs dat het circus met wilde dieren ook wel z'n langste tijd heeft gehad."

advertentie
advertentie