Manege Alblas wil niet te vroeg juichen

5 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Een stap verder in de goede richting'. Peter Alblas is vanzelfsprekend blij dat een meerderheid van de gemeenteraad (de oppositiepartijen PRO Sliedrecht en VVD stemden tegen) vorige week heeft ingestemd met de verhuizing van Manege Alblas van het huidige perceel aan Baanhoek naar een stuk grond ten noorden van de Betuwelijn (langs de Tolsteeg naar Wijngaarden). Hij steekt nog niet de handen in de lucht: ,,Ik wil niet te vroeg juichen. Ik heb begrepen dat Provinciale Staten nog moeten instemmen. Bovendien dient de vergunningenprocedure nog te worden doorlopen. Als weinig tot geen bezwaren zijn zou het vrij snel kunnen gaan. Alle partijen hebben de intentie het snel van de grond te krijgen."

Alblas heeft de afgelopen jaren intensief om de tafel gezeten met gemeente en provincie. De Raad van State had hiertoe bevolen omdat een impasse was ontstaan. De manege komt steeds meer klem te zitten door de oprukkende nieuwbouwwijk Baanhoek-West en wil zo snel mogelijk verhuizen. De gemeente had beloofd voor september 2012 een oplossing te bedenken. De enige mogelijkheid was een locatie over het spoor, maar daar wilde de provincie niet aan vanwege het Groene Hart. Nu de provincie wel overstag gaat ontstaat wellicht een win-win situatie voor de gemeente, die al heel lang op zijn verlanglijstje heeft staan over het spoor een zogeheten Recreatief Knooppunt te realiseren waardoor op de huidige locatie van tennisclub SLTC en voetbalvereniging Sliedrecht een bedrijvenpark kan worden ingericht.

Omwille van het Groene Hart hielden Gedeputeerde Staten echter de boot af. Volgens wethouder Johan Lavooi is GS nu wel bereid het plan voor te leggen aan Provinciale Staten. In het voorjaar van 2012 - als de tweede herziening van de provinciale structuurvisie aan de orde komt - zal duidelijk worden of Provinciale Staten akkoord gaat. De gemeente, die aanvankelijk met zijn rug tegen de muur stond, zou dus garen kunnen spinnen bij deze ontwikkeling. Sowieso doet zij dat al omdat door de verhuizing de broodnodige uitbreiding van Baanhoek-West kan geschieden. Door de realisatie van de nieuwe manege in het Groene Hart-gebied kan het eerste dominosteentje omvallen. VVD-fractievoorzitter Len van Rekom hield de wethouder voor dat de gemeente een hoge tol betaalt. De manege wordt immers aangekocht voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. De marktwaarde ligt volgens hem veel lager dan de veertien euro per vierkante meter die de gemeente uitgeeft.

advertentie
advertentie