Tweede schaakteam start met benauwde zege

9 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDECHT - Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht is haar competitie goed gestart tegen een op papier sterkere tegenstander. Teamleider Kees van der Does kon na 3,5 uur zweten het wedstrijdformulier tekenen met een 4,5-3,5 overwinning op Oostflakkee 1.

Aanvankelijk zag het er goed uit voor de Sliedrechtse reserves. Joost Stoker kon na bijna 2 uur spelen een degelijke remise boeken aan het staartbord. Pieter Pons leek op jacht naar een vol punt, maar op het moment van oogsten beging hij een blunder en verloor zelfs nog. Deze tegenvaller werd rechtgetrokken door Tobias Dekker, die weer ouderwets zat te schuiven en dat zo deed dat hij zijn tegenstander in onoverkomelijke gevaren bracht.

Sliedrecht 2 kwam op voorsprong door Fries Willem Kuiper, die vanaf de aftrap het initiatief had en dat tot en met de laatste zet niet meer uit handen gaf; in de laatste minuten scoorde hij het winnende doelpunt. Het werd weer gelijk doordat debutant Jan Sulman in een theoretische remisestand prompt zijn toren weggaf. Zonde, want de Brabander had zich keurig teruggeknokt na een hopeloze opening. Jerry van Rekom wist met zijn huiswapen in het middenspel een pion te veroveren, die zijn tegenstander niet meer heeft teruggezien. De voorsprong was weer een feit.

Toen Wim Hokken aan het tweede bord echter in het eindspel een verkeerde uitvoering deed van een goed plan ging hij onderuit, waardoor het 3,5-3,5 stond met nog één partij te gaan.

Met kopman Niels Mijnster weet je het nooit; de ene keer geeft hij zo een stuk weg en de andere keer veegt hij een topper van het bord. Nu leek aanvankelijk het eerste van toepassing, want Niels kwam beroerd uit de opening. Met worstelen en goochelen vocht hij zich terug, maar de tegenstander bleef de beste papieren houden. In de tijdnoodfase toverde Mijnster weer de nodige dreigingen op het bord, die uiteindelijk leidden naar mat en dus het winnende punt.

Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht is als een stel jonge honden de externe competitie gestart. Van jonge honden kan echter met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar geen sprake zijn. Toch wist het team van teamleider Leo Koppelaar het op papier sterkere Shah Mata met 3-1 te verslaan. Nestor Jan Willem Kraaijeveld (77!) gaf het goede voorbeeld door zijn sterke tegenstander op krachtige wijze te verslaan. Vervolgens verdubbelde de Benjamin van het team, Leo Koppelaar (64), de voorsprong door op uiterst gedreven manier zijn tegenstander geen kans te geven. Vervolgens konden de topborden de wedstrijd rustig uitspelen. Kopman Jan Veenis (76)  stond eerst heel goed, daarna heel slecht, maar ontsnapte eindelijk met remise. Datzelfde resultaat boekte Hans Dubbeldam (71) door in betere stelling zijn tegenstandster een halfje te gunnen.

advertentie
advertentie