Afrikanen volgen workshop van Solar Cookers

10 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Voor de derde keer dit jaar werd de workshop "Solar cooker bouwen" gehouden in het solar cooker service centrum aan de Rivierdijk in Sliedrecht. Als onderdeel van de Sliedrechtse Kringloopwinkel helpt de Werkgroep Solar Cookers Sliedrecht belangstellenden bij het produceren en introduceren van koken op zonnestralen met de box cooker van het type Dierkx.

De Kringloopwinkel helpt via de werkgroep solar cookers met kennis en geld om productie in ontwikkelingslanden op te starten. Voorwaarde is dat er een workshop gevolgd wordt in de werkplaats. Daar wordt een complete box cooker gemaakt en krijgen de cursisten informatie over het gebruik van de cooker. Vorige week waren drie uit Afrika afkomstige mensen aanwezig in de werkplaats van de werkgroep. Zo was er een man uit Amsterdam, die binnenkort met pensioen gaat en dan terug wil naar zijn oude vaderland Ghana. ,,Hij weet van zijn familie daar van de problemen met ontbossing, het sprokkelverbod en de stijgende prijzen van brandstof. Koken op zonnestralen is dus heel interessant. Terug in Ghana wil hij daarom de solar cookers gaan introduceren", vertelt Arie de Ruiter. Ook was er een man uit Sierra Leone, die daar een bedrijf wil opzetten dat de cookers gaat maken en introduceren. Verder was er een dame die al jaren in Nederland woont en penningmeester is van een stichting die bosbouw stimuleert. De Ruiter: ,,Zij wil op termijn terug naar haar geboorte land Senegal. Ook zij ziet de noodzaak van koken op zonnestalen in haar land."

De cursisten krijgen ondersteuning in de vorm van vijf binnenbakken, de kern van de box cooker, een dvd over het maken van de cookers en € 250,= om in hun thuisland de cookers te maken. Lukt hen dat dan krijgen ze nog een keer € 500,= om nog een keer tien cookers te maken. Verder kunnen ze terugvallen op de helpdesc van de werkgroep in Sliedrecht die met ervaring van diverse projecten veel kennis heeft opgebouwd en inmiddels wereld wijde bekend heeft heeft in ontwikkelingslanden

advertentie
advertentie