Van Rekom: 'Het Plaatje duurt veel te lang'

12 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De raadsfracties bogen zich dinsdagavond over twee onderwerpen die gelijkenis vertoonden, namelijk: Toekomstvisie Kerkbuurt en Economische Visie Sliedrecht. In het verlengde hiervan werden vragen gesteld over 'hoofdpijndossier' Het Plaatje.

Door Erik de Bruin

Met name de VVD liet daar kritisch zijn licht over schijnen. Fractievoorzitter Len van Rekom haalde aan het begin van de vergadering aan dat het raadsdebat over Het Plaatje veel te lang op zich laat wachten. ,,Waarom is weer vertraging ontstaan in de besluitvorming?'', vroeg hij aan wethouder Hans Tanis. Laatstgenoemde antwoordde dat de gemeente de deelnemende bedrijven niet langer in onzekerheid wil laten. ,,We zitten ROM-D achter de broek.'' Zijn verwachting is dat de gemeenteraad eind dit jaar of begin 2012 wordt gevraagd in te stemmen met een Sliedrechtse bijdrage van 1,45 miljoen euro.

De afkorting ROM-D staat voor Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden. Zij is gevraagd dit taaie project, dat al vele jaren duurt en waar de gemeente zijn hoofd meermalen aan heeft gestoten, glad te trekken. Aan de clustering van watergebonden ondernemingen zit natuurlijk ook een financieel plaatje. In totaal is 6,4 miljoen euro nodig. Het Rijk neemt daarvan de helft voor zijn rekening. Echter, onder voorwaarde dat de provincie Zuid-Holland, de regio Drechtsteden en de gemeente Sliedrecht co-financieren. Je hoeft geen vooruitziende blik te hebben om te weten dat de gemeenteraad in december of januari zal instemmen. Ook in dit dossier is geen weg meer terug. Dat kan de deelnemende ondernemers niet worden aangedaan. Bij de bespreking van de Economische Visie onderstreepten CDA en PvdA het belang van dergelijke lokale initiatieven. Ook wethouder Ad de Waard benoemde Het Plaatje als speerpunt. ,,Er komt de komende jaren veel op ons af. Denk aan de ontwikkelingen rond de Tweede Maasvlakte. In Alblasserdam wordt een containerterminal gebouwd. Voor Sliedrechtse bedrijven in de maritieme sector biedt dit kansen.'' Het technisch onderwijs moet daar volgens hem wel op aansluiten: ,,Dat moet aantrekkelijker worden gemaakt. Je ziet een achteruitgang in het aantal jongeren dat voor zo'n opleiding kiest. We zullen écht de boer op moeten.'' De Economische Visie in zijn algemeenheid kon de VVD-fractie niet bekoren. Van Rekom: ,,Je helpt ondernemers niet door te vertellen wat ze moeten doen. Geef ze de ruimte, zij moeten het werk genereren. Bovendien is het geen vernieuwend stuk. Er is mijns inziens geen behoefte aan een Economische Visie met alleen vaste waarden. Maak een nieuw plan voor de economie zonder verstikkende kaders die door overheidsinstanties worden gesteld.''

Kerkbuurt

,,Het opstellen van een actieplan is een logische vervolgstap. We moeten er wel voor waken dat het geen langdurig en kostbaar studietraject wordt'', zei CDA-raadslid Vincent Prins over de Toekomstvisie Kerkbuurt. De andere fracties reageerden min of meer hetzelfde. ,,De gemeente kan van alles bedenken, maar let op uw zaak! De uitdaging ligt ten eerste bij de middenstand zelf'', zei Karin Verschoor van de VVD. Wethouder Hans Tanis onderschreef dat: ,,Mijn intentie is ook helemaal niet om naar verloop van tijd met een kredietvoorstel te komen voor bijvoorbeeld het opknappen van het Merwedeplein. De primaire verantwoordelijkheid voor het opleuken van de Kerkbuurt ligt bij de winkeliers en de eigenaren van de panden. Zij zijn aan zet. De gemeente levert niet meer dan een bescheiden (financiële) bijdrage ter ondersteuning en in faciliterende zin.'' Hij was het met Jos van Gameren (PvdA) eens dat simpele maatregelen als het plaatsen van bewegwijzering naar parkeermogelijkheden al genomen kunnen worden.

advertentie
advertentie