De Sliedrechtse politiek verliest

11 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Al maanden vormen ze een front in de discussie rond burgemeester Martin Boevée. De drie wethouders Ad de Waard, Hans Tanis en Johan Lavooi. Ook gisteravond zaten ze gebroederlijk en keuvelend naast elkaar tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het spaarzame signaal dat ze afgaven de voorbije maanden: wij willen met elkaar door. Hebben vertrouwen in elkaar. Dat vertrouwen was er duidelijk niet in burgemeester Martin Boevée. Daar veranderde het rapport ‘Van de Vondervoort’ niets aan. De heren hadden hun standpunt al bepaald. In één college samenwerken met Boevée? Geen denken aan. Zelfs een gesprek tussen de wethouders en de burgemeester was niet meer mogelijk. De drie hadden daar geen trek in. Drie tegen een. Dan weet je al: dat ga je niet winnen. Hoewel anders gewild, besloot Boevée dat hij dan maar de eer aan zichzelf moest houden. Tijdens een persconferentie moest hij dinsdag meermalen op zijn lip bijten. Inwendig kookte hij. Hoewel hij het niet hardop zegt, voelt hij zich ‘gepakt’. Martin Boevée heeft de strijd verloren.

De handelwijze van de wethouders verdient geen schoonheidsprijs. De reacties op straat, op onze website en bij de oppositie liegen er niet om: Boevée weg, dan ook de wethouders weg. Als het gemeentehuis moet worden schoongeveegd, kan dat alleen met nieuwe bezems. De coalitiepartijen laten zich nog niet uit over de positie van ‘hun’ wethouders. Maandag 24 oktober gaan zij hun zegje doen en eventuele moties verwerpen of aannemen. De drie bewindslieden zeggen ondertussen aan zelfreflectie te doen, maar lijken niet aan opstappen te denken. Het Kompas durft de uitspraak wel aan dat zij hun zetel mogen behouden van een raadsmeerderheid. Om een verliezer te kunnen hebben, moet er doorgaans ook een winnaar zijn. De Waard, Tanis en Lavooi lijken te triomferen. Maar is dat wel zo? Weegt het behoud van de baan wel op tegen het gezichtsverlies dat de drie leiden? Burgers die ‘iets’ met lokale politiek hebben, kijken met argusogen naar alle ontwikkelingen in het gemeentehuis. Het vertrouwen dat zij hadden in de plaatselijke politiek, is de voorbije maanden danig geslonken. De zittende wethouders zijn ‘besmet’. Niet door de media, maar door hun eigen gedrag in de zaak rond Martin Boevée. Het eerste het beste charmeoffensief maakt dat niet goed.

Het gemeentehuis is een instituut dat er moet zijn voor burgers. Dat vertrouwen moet uitstralen. Eerlijkheid. Oprechtheid. Een groot aantal burgers mist deze eigenschappen bij de lokale bestuurders. De grootste verliezer in de zaak Martin Boevée, is niet de burgemeester zelf. De nederlaag die de totale Sliedrechtse politiek lijdt, dreunt veel langer en harder na.

Alex Monster

advertentie
advertentie