'Wat doe jij bij brand?'

14 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Wat doe jij bij brand? Daar moet je over nadenken'' is dit jaar het thema van de brandpreventieweken gehouden, die deze maand worden gehouden. De 55-plussers en de (ouders van) kinderen zullen dit jaar de aandacht krijgen, gezien de 'kwetsbaarheid' van deze doelgroepen. De brandweer Drechtsteden-Noord (het samenwerkingsverband tussen de brandweerkorpsen van de gemeenten Sliedrecht, Papendrecht en Alblasserdam) heeft daarom gekozen zich te richten op kinderdagverblijven en woongebouwen waar overwegend mensen ouder dan 55 jaar wonen.

,,De 55-plussers wonen meestal nog zelfstandig maar zijn soms minder mobiel. Zij moeten zich daarom juist goed voorbereiden op een eventuele ontruiming bij een brandmelding", zegt Sjaak Leenhouts, namens de Sliedrechtse brandweer. ,,Het plaatsen van een rookmelder is van levensbelang. De melder detecteert en alarmeert de aanwezige personen in een vroeg stadium voor het gevaar: rook en vuur. Zeker 's nachts is dit van groot belang. Rook kun je nu eenmaal niet horen, het geluid van een rookmelder wel."

Voor de brandpreventieweken is dit jaar een speciale krant ontwikkeld. De krant "Wat doe jij bij brand? Daar moet je over nadenken'' is in de woongebouwen uitgedeeld of bezorgd. In het kader van de maatschappelijke stage die leerlingen van het voorgezet onderwijs moeten volgen, zijn ook leerlingen van de scholen betrokken bij het uitdelen van de kranten. De krant is in Sliedrecht in de volgende woongebouwen uitgedeeld of bezorgd: de Elzenhofflat, de Tuinfluiterflat, Deltaborgh, en de aanleunwoningen van Overslydrecht, Drechtstreek, Sleijenborgh en het Rondeel.

De kinderen in een kinderdagverblijf zijn afhankelijk van een goede en getrainde interne organisatie. ,,Maar er is ook een link met ontruimen thuis", zegt Leenhouts. ,,Als kinderen weten wat ze moeten doen als het alarm afgaat op het kinderdagverblijf, kunnen zij dit gedrag thuis ook beter plaatsen. Het is belangrijk dat er ook thuis geoefend wordt in het ontruimen."

Omdat een snelle ontruiming van een gebouw bij brandalarm belangrijk is zal de brandweer samen met de kinderopvanglocaties een ontruimingsoefening houden. Bij de volgende kinderdagverblijven of peuterspeelzalen in Sliedrecht is een afspraak gemaakt voor een ontruimingsoefening: kinderdagverblijf Pluk, peuterspeelzaal Minoes, kinderdagverblijf Eigenwijs en kinderdagverblijf De Krullevaar.

advertentie
advertentie