C-schaakteam groeit in NK

16 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Na de eerste goede dag van het C-team van schaakvereniging Sliedrecht op het NK was al duidelijk dat de tweede dag nog zwaarder zou worden. In de derde ronde was het team van Landau Axel namelijk tegenstander. Dit team uit Zeeland bestaande uit vier Belgische jeugdspelers heeft als doel om in de top mee te spelen tijdens dit toernooi. Misschien was er wat onderschatting van hun kant, want Sliedrecht trok fanatiek ten strijde op de vier borden en won met 3,5-0,5.

Op bord 3 en 4 kwamen Andrew Mensing en Jorik Klein al gauw een kwaliteit voor en Andrew wist dit snel om te zetten in een punt. Jorik had op bord 4 nog wel een venijnige tegenaanval te verwerken, maar de kwaliteit werd een toren en toen was de pleit beslecht en kwam een comfortabele 2-0 op het scorebord.

De held van de dag was Jurgen de Haan die de zeer sterke eerste bordspeler het leven zuur maakte. Met de Sliedrechtse Zwarte Leeuw kwam hij uitstekend uit de opening, won een stuk, offerde dit stuk weer terug en wist de druk zo op te voeren, dat zijn tegenstander niets anders kon doen dan opgeven. Een klasse prestatie van de kopman van de ploeg, die zo een punt binnensleepte. Adrian Mensing speelde een degelijke partij, die hij in het eindspel naar een remise toespeelde: 3,5-0,5.

Dus werd de tegenstand nog zwaarder. In de vierde ronde moest worden aangetreden tegen SHTV. Een team met twee ijzersterke topspelers en twee heel degelijke derde en vierde bordspelers. Ondanks de sterke tegenstand kwam Adrian uitstekend uit de startblokken en met een paardenvork wist hij een kwaliteit te winnen en daarna ook nog enkele pionnen. Het zag er dus mooi uit, alleen had hij een uitstekende tegenstander die uiteindelijk met een koningsaanval dwong om de dame op te geven en Adrian langzaam in de verdrukking bracht. In het eindspel gaf hij op. Jurgen kon lang mee, maar uiteindelijk werden twee onnauwkeurigheden hem fataal. Op bord 4 kwam Jorik een pion achter, en in het eindspel kwam hij een pion tekort zodat ook hij zijn koning om moest leggen. Andrew speelde een spannende partij met kansen voor beide spelers, maar in het verre eindspel had Andrew het beste van het spel en wist een punt binnen te halen.

Het eerste verlies voor het C-team, maar met vier zware tegenstanders is dit geen schande. Momenteel zijn Andrew en Jorik de topscorers van het team met 3 uit 4.

advertentie
advertentie