Ingezonden brief: 'Boevée werd unaniem herkozen'

18 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Per 1 februari 2008 heeft de koningin de heer Boevée herbenoemd tot burgemeester van de gemeente Sliedrecht voor zes jaar. Dit gebeurde op advies van de gemeenteraad van Sliedrecht.

Hieronder volgt een gedeelte van de letterlijke tekst van het verslag van de raadsbijeenkomst van 11 februari 2008. De heer Van Meeuwen, als nestor van de raad, verwoordde dit namens de raad op de volgende manier.

Martin, je bent door de raad unaniem - ik zeg het nog een keer: unaniem - voorgedragen voor herbenoeming, en dat zegt heel wat. Het overkomt ook lang niet iedere burgemeester. Dat moet je wel goed doen. In die zes jaar hebben we je leren kennen als een burgemeester die heel betrokken zijn werk doet. Een supermens, een superburgemeester - die zijn er toch niet? Het is juist één van je sterke eigenschappen om jezelf kwetsbaar op te willen stellen, om te beseffen dat iedereen fouten kan maken. En als we dan de profielschets langslopen, dan zien we jou functioneren als een burgervader, want je scoort goed bij de bevolking. Daar valt dat op. Je probeert die rol van samenbinder zo goed mogelijk te vervullen, en dat is in de politiek niet altijd makkelijk. Men kan ook altijd een beroep op je doen. Je spant je tot het uiterste in om consensus te bereiken; je bent niet de burgemeester die moeilijke dossiers laat liggen of lekker doorschuift naar wethouders om zelf buiten schot te blijven. Integendeel, je pakt die dossiers op en steekt ver, soms weleens misschien te ver haast, je nek uit om tot een oplossing te komen. Je stelt je daar ook kwetsbaar op. Ik denk aan het optreden rond de problematiek van de Derde Merwedehaven en ook de dijkversterking Baanhoek 14, 15, 16 en 17. Ook probeer je de eigen plaats en zelfstandigheid van Sliedrecht binnen de regionale samenwerking binnen de Drechtsteden vorm te geven en dat is een spannende aangelegenheid, dat weten we. En ook niet gemakkelijk, en ook niet altijd een dankbare taak. Deze dingen mogen vanavond best wel eens gezegd worden. In de afgelopen zes jaar is er ook in het openbaar bestuur veel veranderd. Ik denk alleen al aan die regionale samenwerking; dat had je zo zes jaar geleden niet kunnen denken. Wat dat betreft heb je aan den lijve ervaren dat je zes jaar geleden het bijna stil staande water van de Vecht verruild hebt voor het snel stromende water van de Merwede. Maar het is allebei water, en jij voelt je daar als een vis in thuis. Je houdt van dynamiek, dat weten we, en daarom voel jij je ook thuis in Sliedrecht. Ik wil je namens onze raad bedanken voor alles wat je tot nu toe voor onze plaats Sliedrecht gedaan hebt. Daarbij betrek ik natuurlijk ook je vrouw Lenie en je kinderen die achter je staan en om je heen staan.

Aldus de heer van Meeuwen, nestor van de raad.

Betrokken, samenbinder, altijd klaar staan, moeilijke dossiers niet doorschuiven naar wethouders, kwetsbaar opstellen: met deze kwalificaties kreeg Martin Boevée een herbenoeming voor zes jaar. Hoe kun je iemand naar huis sturen wanneer er zulke kwalificaties worden gebruikt?

Marlijn Dekker

advertentie
advertentie