Cursus zelf kleding maken bij Marieke de Ruiter

19 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - ,,Je eigen unieke kleding maken, dat is zo leuk om te doen. Je hebt er de moeite voor gedaan en dan draag je het met plezier.'' Dat zegt Marieke de Ruijter, eigenaresse van NaaiAtelier Marieke. Zij geeft naailes en brengt haar cursisten de fijne kneepjes van het vak bij. ,,Een hobby cursus zelf kleding maken,'' zo omschrijft ze het zelf.

Door Wil Sommeijer

Marieke de Ruijter is gediplomeerd coupeuse, hoewel ze boekhoudster is van beroep. Dat valt goed te combineren met een parttime job, de administratie van het bedrijf van haar man en natuurlijk haar eigen administratie. Enige maanden geleden heeft ze zich in laten schrijven bij de Kamer van Koophandel en is ze met haar NaaiAtelier begonnen.

,,Naaien is eigenlijk altijd mijn grote hobby geweest. Als kind al. Mijn moeder naaide ook en ik vond het leuk om dat samen met haar te doen. Je moet er gewoon lol in hebben,''lacht ze vrolijk. ,,Mijn cursisten mogen alles maken wat ze willen. Maar als iemand nog nooit genaaid heeft zeg ik dat ze eerst maar eens met iets eenvoudigs moeten beginnen. Recht stikken bijvoorbeeld, dat is al moeilijk en niet trekken aan de stof. Het leert in feite allemaal vanzelf. Meestal komen mensen wel met iets wat ze willen maken en dan beginnen we met het leren van het overtrekken van het patroon. Best lastig met die wirwar van lijnen op zo'n blad. Dan het patroon op de stof leggen en zo gaan we verder. Indien nodig passen we het patroon aan. En dan tenslotte heb je iets aan wat je zelf gemaakt hebt,'' legt ze uit.

Maar NaaiAtelier Marieke heeft meer pijlen op haar boog. Je kunt er ook kleding laten repareren, vermaken of aanpassen en ze ontwerpt op bestelling. Dat laatste overigens wel met een bestaand patroon als uitgangspunt. Het is geen maatwerk, benadrukt ze. ,, Je wilt een rok uitgelegd hebben, of juist ingenomen, mouwen ingekort en dergelijke. Het moet natuurlijk wel kunnen, je kunt namelijk niet van maat 42 naar maat 38. Het resultaat moet wel mooi zijn en goed zitten. Bij het ontwerpen op bestelling zoek ik dan een patroon uit wat de klant leuk vindt, of ze heeft zelf een patroon. Dat is de basis. Kijk, dit is een voorbeeld. Deze bolero heb ik aangepast naar de wensen van de klant. Zij wilde een andere kraag, lange mouwen met omslag en wat korter dan op het oorspronkelijke model,'' en ze laat een fraaie bolero zien. ,,Tussendoor komt de klant een keer passen en dan wordt het bestelde geleverd.''

Inmiddels hebben al vele mensen NaaiAtelier Marieke ontdekt. Het begint aardig te lopen. ,,Ik heb gewoon heel leuk werk. Je hebt het gevoel dat je mensen blij maakt met een goed resultaat, zeker als er dan aan ze gevraagd wordt waar ze dat gekocht hebben. Ik hoop er nog jaren mee door te gaan.''

NaaiAtelier Marieke is gevestigd aan het Westeinde 23 in Wijngaarden. Telefoon 0184 - 412331. email: mariekederuijter@hotmail.nl.

advertentie
advertentie