Klaar voor massale toeloop

19 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht staat aan de vooravond van misschien wel de belangrijkste raadsvergadering in de recente politieke historie. Als Het Kompas haar website en twitter moet geloven, zou het maandag 24 oktober wel eens druk kunnen worden aan het Dokter Langeveldplein 30. Menig burger popelt om zijn of haar zegje te doen. Maar is dit mogelijk? En is de organisatie berekend op een massale toeloop? Mark Benjamin, woordvoerder van de gemeente Sliedrecht, geeft antwoord.

In de raadzaal is maandag slechts plek voor een handjevol toeschouwers. Moeten jullie belangstellenden teleurstellen, als het raadhuis volstroomt?

,,Ik hoop van niet. In de raadzaal is inderdaad slechts ruimte voor een kleine twintig toeschouwers. Soms staan er mensen aan de zijkant van de zaal, maar vanwege de brandveiligheid is dit niet gewenst. Op de perstribune kunnen belangstellenden normaliter ook plaatsnemen, maar die tribune is maandag volledig gereserveerd voor de aanwezige journalisten. Om zoveel mogelijk burgers de gelegenheid te geven het debat te volgen, richten we de raadsinformatiezaal in. Daar is plaats voor meer dan honderd man en kan de discussie op een videoscherm worden gevolgd. De beelden komen via een stream van MerweRTV tot stand. Maar we kunnen niet alles plannen. We zullen op de dag zelf moeten improviseren, als het écht storm zou lopen. En natuurlijk geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt."

Kan de vergadering ook vanuit de luie stoel worden gevolgd?

,,Vrij snel na de bijeenkomst is de discussie te beluisteren via www.sliedrecht.nl. Vervolgens kiezen voor 'bestuur en organisatie' / 'gemeenteraad' / 'vergaderstukken'. Ook gaat MerweRTV de discussie live uitzenden, te bekijken via hun televisiekanaal."

Burgers vragen zich af of zij kunnen inspreken. Is dit mogelijk?

,,Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de inspraakprocedure is geregeld. De komende dagen wordt hier meer over bekend. Via de site van de gemeente (www.sliedrecht.nl) en van Het Kompas Sliedrecht (www.hetkompassliedrecht.nl) maken we bekend of en hoe burgers kunnen inspreken. Hou die sites dus in de gaten."

Hoe kunnen belangstellenden zich inhoudelijk voorbereiden op de raadsvergadering?

,,De (digitale) agenda en de voorstellen staan op www.sliedrecht.nl/raad. De (papieren) agenda en de voorstellen liggen vanaf vandaag, donderdag 20 oktober, ter inzage in de publiekshal van het gemeentekantoor aan de Industrieweg 11. (Burger)raadsleden kunnen de stukken bekijken in het raadhuis aan het Dr. Langeveldplein 30. Burgers die deze stukken willen inzien, kunnen contact opnemen met de griffie voor een afspraak: griffie@sliedrecht.nl of 0184-495986."

Hebben jullie een eindtijd van de vergadering in gedachten?

,,Nee, op dit moment niet. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. We hebben één agendapunt: het rapport van burgemeester Van de Vondervoort en het onderzoek van KPMG (het accountantsbureau dat eventuele financiële misstanden heeft onderzocht, red.). Wij weten niet hoe de avond verloopt. Maar als we dinsdagochtend nog bezig zijn, zorgen we in ieder geval voor een kop koffie, haha."

advertentie
advertentie