Beleef de 'Nacht van de Nacht' in de Biesbosch

20 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Meer te weten komen over de sterrenhemel of in het duister varen en wandelen, dit kan zaterdagavond 29 oktober. Bij wijze van hoge uitzondering is nationaal park De Biesbosch dan ook in de nachtelijke uren te bezoeken. Tijdens deze zogeheten Nacht van de Nacht worden verschillende activiteiten gehouden.

Met de Nacht van de Nacht vragen diverse natuur- en milieuorganisatie aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Meer dan honderd gemeenten en bedrijven doven die nacht hun verlichting. Zo staat ook de Grote Kerk in Dordrecht in het donker. Diverse partijen rond Nationaal Park De Biesbosch hebben zich bij dit initiatief aangesloten en laten door een divers aanbod aan activiteiten bezoekers de nacht beleven. ,,In bewoonde gebieden is 's nachts zoveel licht dat duisternis zelden ervaren wordt. In de Biesbosch is het nog redelijk donker en dus is het ook extra bijzonder om in de avond en nacht op stap te gaan", aldus een woordvoerder.

Voor degenen die 's nachts liever op het land blijven, neemt IVN Dordrecht wandelaars mee De Elzen in. De gidsen vertrekken om 20.00 uur vanaf het parkeerterrein bij De Viersprong aan de Oude Veerweg in Dordrecht. Onderweg is alle aandacht voor het (be)leven van de nacht. Aanmelden voor deze gratis activiteit is niet nodig.

Zowel vanaf Biesboschcentrum Drimmelen als de Jachthaven Vissershang in Hank vertrekt om 19.00 uur een vaartocht de donkere Biesbosch in. De boswachter van Staatsbosbeheer vaart mee door dit waterrijke natuurgebied en vertelt onderweg verhalen. Onderweg wordt ook een wandeling gemaakt en rond 21.00 uur wordt de tocht gezellig afgesloten met chocomelk. Kosten € 10, vooraf aanmelden bij Biesboschcentrum Drimmelen: 0162-682233.

Om 20.00 uur vertrekt fluisterboot de Sterling vanaf de steiger van het Biesboschcentrum in Dordrecht. Na een vaartocht van een half uur naar de Stenen Keet aan het Wantij gaan de deelnemers aan wal. In totale duisternis wandelen zij terug over het Griendmuseumpad. Zaklampen kunnen thuisblijven. Tegen 22.00 uur wordt de groep met de Zonnepont overgezet bij het Biesboschcentrum. Reserveren bij Biesboschcentrum Dordrecht 078-6305353, info@biesbosch.org. Kosten bedragen € 5, te betalen aan boord.

,,Door de grote lichtvervuiling in onze streken verdwijnt de sterrenhemel zo goed als helemaal. Bij sterrenwacht Mercurius vertellen ze altijd over de prachtige sterrenhemel boven Zuid-Frankrijk, terwijl wij bij verstandiger lichtgebruik dezelfde sterrenhemel kunnen hebben. De sterrenwacht, Baanhoekweg 75 in Dordrecht, is op 29 oktober bij helder weer tot 00.00 uur geopend voor publiek. Omdat het dichtbijgelegen Biesboschcentrum Dordrecht ook deelneemt aan de Nacht van de Nacht, is het wellicht leuk beide activiteiten te combineren", aldus een woordvoerder. Groepen van vijftien personen of meer, moeten zich aanmelden. De entree voor de activiteiten bij Mercurius bedraagt € 3 voor volwassenen en € 2 voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Meer informatie

De meest actuele informatie over de Nacht van de Nacht in de Biesbosch is op de website van Nationaal Park De Biesbosch (www.np-debiesbosch.nl) te vinden. Alle activiteiten van de Nacht van de Nacht in Nederland staan op www.laathetdonkerdonker.nl bijeen.

advertentie
advertentie