Na lang debat meeste neuzen dezelfde kant op

26 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De (publieke) belangstelling ging maandagavond vooral uit naar wat de wethouders zouden zeggen. Misschien wel net zo interessant was het debat tussen de fracties en met name de verklaring die zij in de eerste termijn aflegden. Het Kompas schetst een beeld van een bewogen vergadering, die explosief begon en langzaam als een nachtkaars uitging. Wél met bijna alle neuzen dezelfde kant op.

Door Erik de Bruin

SGP-ChristenUnie, de grootste partij, hield zichzelf, de overige fracties en het college een spiegel voor. Theo den Braanker stak een fel en emotioneel betoog af: ,,Na een kritisch rapport van de Rekenkamercomissie in 2008 vroeg de raad het college om meer openheid. Daarna is het meer en meer gaan schuren en knellen. Wij hebben dit gezien, maar niet doorzien. Wie had dit een jaar geleden kunnen bevroeden? Wij in elk geval niet.'' Een breuk was volgens hem niet te vermijden: ,,Voor onze fractie is een breuk eigenlijk onbestaanbaar. Je gaat altijd op zoek naar consensus. Op de vraag of het vertrek van de burgemeester te voorkomen was geweest antwoord ik echter Nee.'' Hij noemt het rapport van waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort een keerpunt: ,,Van hieruit kunnen we verder. Een kentering is wel cruciaal. We moeten afscheid nemen van de gedoogcultuur.'' Ook Dick van Meeuwen, de nestor van de gemeenteraad en formateur van de coalitie, nam nog even het woord. Hij zei dat er vorig jaar december, toen hij lovende woorden sprak over de inzet van de burgemeester om de Derde Merwedehaven vervroegd te laten sluiten, nog geen enkel signaal was van een bestuurscrisis. ,,De lovende woorden die ik toen heb gesproken als ook tijdens de herbenoeming van de heer Boevée in 2008 staan nog als een huis.''

'Niet meer accepteren'

CDA-fractievoorzitter Wim Dunsbergen zei zich op de toekomst te willen richten. Hij blikte net als Den Braanker wel terug op het Rekenkamer-rapport Mandatering dat in november 2008 in de gemeenteraad werd besproken. ,,Toen was er kennelijk onvoldoende aanleiding de werkwijze krachtig te wijzigen. We hebben het er bij laten liggen. De familiecultuur op het gemeentekantoor leidde ertoe dat iedereen zijn of haar eigen gang ging en dat men, om de verhoudingen niet op scherp te zetten, niets wilde forceren waardoor trage besluitvorming ontstond. Soms was er zelfs helemaal geen besluitvorming. De raad kreeg daar geen vat op en wilde een meer open bestuurscultuur. Het oude gedrag kunnen we niet meer accepteren. Als de wethouders zich committeren aan de aanbevelingen in het rapport Van de Vondervoort zijn wij ervan overtuigd dat ze deze weg kunnen gaan.'' Ook PvdA-voorman Jos van Gameren sprak zijn vertrouwen uit. In de wethouders welteverstaan. PvdA-burgemeester Boevée ging volgens hem te vaak zijn eigen weg. ,,We hebben de wethouders nadrukkelijk bevraagd over het hoe en waarom. Bij ons heerst de overtuiging dat daardoor een betrouwbaar beeld is ontstaan. De verschillen in bestuurswijze waren te groot om nog door te kunnen gaan.'' Hij noemde de burgemeester wel een prima mens. ,,Voor ons was het onvoorstelbaar dat hij met zijn hand in de kas van het Baggerfestival heeft gezeten. Als raad hebben wij nadrukkelijk afstand genomen van alle insinuaties.''

'Matig rapport'

De twee oppositiepartijen sloegen een andere weg in. Ze kozen voor de aanval en schroomden niet fel van leer te trekken. PRO Sliedrecht deed dat in woord en daad. Aan het eind van haar betoog diende Hanny Visser - Schlieker drie moties in. Alle met hetzelfde opschrift. Vrij vertaald: dat ook de wethouders, in navolging van de burgemeester, hun biezen zouden moeten pakken. ,,Van een collegiaal bestuur was de afgelopen zes maanden niets te zien. De wethouders hebben de burgemeester willens en wetens laten vallen. Hun eigen falen hebben ze over het hoofd gezien.'' Visser - Schlieker zei geen behoefte te hebben in te gaan op de bevindingen van Van de Vondervoort. ,,Het rapport beschouwen wij alleen als een stok om de hond mee te slaan. Martin Boevée heeft inderdaad fouten gemaakt. Hij lijkt wel een mens. Maar heeft hij de gemeente benadeeld? Nee. In het rapport staan ook veel dingen niet.'' Len van Rekom van de VVD liet ook niet na kritiek uit te oefenen op de waarnemend burgemeester. Hij doopte de titel van haar rapport om in: Lees maar: er staat wat er niet staat. ,,Ik vind het een ronduit matig rapport, eenzijdig en onvolledig. Van wezenlijk belang is wie verantwoordelijk is. Dat lees ik nergens.'' Hij gaf zelf het antwoord: de wethouders Financiën en Personeel & Organisatie (lees: Hans Tanis en Ad de Waard). ,,Ik vind het jammer dat mevrouw Van de Vondervoort niet de vinger op de zere plek legt. Het gaat om mismanagement van het hele college. Het gebrek aan sturing is de ambtelijke organisatie niet aan te rekenen. Ik vind het ronduit deerniswekkend dat het wordt afgeschoven op één persoon. Alle bestuurders maken zich schuldig aan het aangaan van verplichtingen zonder financiële dekking. Geen wethouder was bereid de tikkende tijdbom (lees: Het Plaatje) over te nemen terwijl Boevée bij de vorming van een nieuw college in 2010 had aangegeven minder portefeuilles te willen bekleden.'' Het bevreemdt hem dat in het rapport niets is te lezen over een vermeend lek: ,,Terwijl we hadden verzocht dit tot op de bodem uit te zoeken.'' Van de Vondervoort reageerde dat ze een aantal mensen, die 'verdacht' waren, expliciet heeft bevraagd, maar geen aanknopingspunten heeft gevonden. Tot slot van zijn lange betoog maakt Van Rekom het verwijt dat in de gemeenteraad politieke achtergrond de boventoon voert in plaats van discussiëren op inhoud. Dat de fractievoorzitters van de coalitiepartijen al een aantal weken voordat de ellende naar buiten kwam van de bestuurscrisis op de hoogte waren terwijl de oppositie dat eind maart hoorde als een donderslag bij heldere hemel, om met zijn woorden te spreken, zei hij vreemd te vinden.

Kaarten geschud

Na de verhelderende uitleg van de wethouders ging de vergadering langzaam als een nachtkaars uit. De moties van PRO Sliedrecht om de wethouders weg te sturen werden verworpen. Dat wekte geen verbazing, de kaarten waren immers al geschud door de coalitiepartijen. Wel opvallend was dat de moties ook niet werden ondersteund door de VVD-fractie terwijl Van Rekom had aangegeven ernstig te twijfelen aan de competentie van de drie wethouders en dat het niet zo kan zijn dat slechts één bestuurder schuld heeft aan de ambtelijke en bestuurlijke puinhoop die volgens hem is gerezen. Zo liep het allemaal met een sisser af. Dit waarschijnlijk tot teleurstelling van Adri Stuij die als inspreker de wethouders had opgeroepen ook hun knopen te tellen oftewel hun functie beschikbaar te stellen. De andere inspreker Leo van Teeffelen, oud-verslaggever van Het Kompas, riep de gemeenteraad op de wethouders weer op het juiste spoor te zetten. ,,Geef hen de opdracht met Martin Boevée om de tafel te gaan om er als vier volwassen mannen uit te komen.'' De hergroepering waar hij over sprak komt echter niet meer tot stand. Lijmpogingen worden niet meer ondernomen. Sliedrecht gaat de komende tijd op zoek naar een nieuwe kapitein.

advertentie
advertentie