Schaatser Bart van den Berg ontvangt hbo-diploma uit handen van Erben Wennemars

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

WIJNGAARDEN - Schaatser Bart van den Berg uit Wijngaarden werd vorig jaar negende op het NK-allround senioren, maar werkt daarnaast hard aan zijn maatschappelijke carrière. Donderdag ontving hij uit handen van oud-schaatser Erben Wennemars zijn hbo-diploma van de Randstad Topsport Academie / Topsportklas (onderdeel van de Hogeschool Rotterdam). Hij heeft de afstudeerrichting Business in Sports gevolgd en is afgestudeerd bij Hoek en Blok Accountants waar hij een marketingplan heeft geschreven voor een nieuw product.

De Randstad Topsport Academie biedt de mogelijkheid om topsport te combineren met een volwaardige en erkende hbo-studie. Volgens Ronald van Dijk, studieloopbaancoach van Bart, is hij een echte doorzetter, enthousiast en heel sociaal. ,,Schaatsen is zijn lust en zijn leven, maar Bart wilde niet wedden op één paard. Vandaar dat hij in 2005 startte met de opleiding. De combinatie topsport en een hbo-opleiding was niet altijd even makkelijk, ondanks de prima faciliteiten en begeleiding die wij hier bieden om topsport en studeren zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen. Desondanks liet Bart zien over doorzettingsvermogen te beschikken en heeft hij uiteindelijk zijn diploma behaald. Hij overtuigde de examencommissie met zijn enthousiasme en kennis van zijn kwaliteiten. Dat is een felicitatie waard.''

Bart begon al op zijn achtste met schaatsen. Hij werd verschillende malen clubkampioen bij IJssportvereniging Alblasserwaard in Den Haag. Op zijn dertiende stapte hij over naar de clubselectie 'hardrijden'. Hij schaatste in de Zuid-Hollandse en in de Gewestelijke selectie. Vervolgens startte hij met anderen een eigen team en behaalde de nodige successen, waaronder plaatsing voor verschillende NK's en een negende plek op het NK-allround Senioren in 2010.

Dit seizoen heeft Bart geen ticket kunnen bemachtigen voor het NK Afstanden. Zowel op de 1500 als op de 5000 kilometer kwam hij tekort. Die teleurstelling schaatste hij zaterdag 29 oktober van zich af tijdens zijn debuut in het marathoncircuit. Hij werd daar knap negende. Bart zal dit seizoen vaker marathons schaatsen. ,,Bij de kwalificatie voor het NK Afstanden op de HollandCup1 deden de marathonschaatsers het opvallend genoeg erg goed. Ze gingen er met veel tickets vandoor en mede daardoor plaatste ik mij niet voor het NK Afstanden 5000 meter. Johan, mijn trainer heeft de ritten geanalyseerd van de marathonschaatsers en langebaanschaatsers en kwam tot de conclusie dat 'de man met de hamer' in de laatste ronden veel minder hard toesloeg bij de marathonschaatsers als bij de langebaanschaatsers. De rondetijden liepen minder hard op en de techniek bleef in de laatste ronden bij de marathonschaatsers veel effectiever. Met dit in ons achterhoofd ga ik het experiment aan om te kijken wat de effecten zijn voor mij als ik enkele marathonwedstrijden ga rijden. Dit weekend probeer ik aan de start te staan in Eindhoven en een week later in Den Haag. Na deze drie wedstrijden zal vermoedelijk het avontuur door langebaanwedstrijden even worden stopgezet en worden geëvalueerd om te beoordelen wat de effecten zijn", aldus Bart van den Berg, die nu met zijn behaalde diploma op zak zich weer voor 100 procent op zijn schaatscarrière stort.

advertentie
advertentie