Tweede schaakteam wint overtuigend van topfavoriet

6 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDECHT - Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de tweede ronde van de competitie in de eerste klasse van de RSB voor een grote verrassing gezorgd. Het team van teamleider Kees van der Does wist namelijk met 5-3 van topfavoriet RSR/Ivoren Toren 3 te winnen. Het Rotterdamse team heeft op papier per bord gemiddeld 50 elopunten meer dan de Sliedrechtse reserves. In de praktijk leek het echter wel andersom.

De enigszins tactische Sliedrechtse opstelling miste zijn uitwerking niet. Dat leidde na drie uur spelen voor een 3-0 voorsprong voor Sliedrecht 2. Pieter Pons speelde een goede partij en wist het prachtig af te maken, terwijl Wim Hokken zijn tegenstander schaakles gaf. Jan Sulman speelde op het tweede bord een goede partij, totdat hij een stuk weggaf. In the winning-mood wachtte zijn tegenstander op de opgave van Sulman, maar die speelde rustig door in de tijdnood van zijn tegenstander. Die raakte met nog een paar minuten op de klok dusdanig in paniek dat hij de verliezende zet deed. Daarmee was de verrassende tussenstand bereikt.

Tobias Dekker en Jerry van Rekom hadden beiden een overwegende tot gewonnen stelling, maar wilden in ieder geval het eerste wedstrijdpunt veilig veiligstellen en boden remise aan, hetgeen wel geaccepteerd moest worden door hun tegenstanders: 4-1. De Rotterdammers deden wat terug, doordat gelegenheidskopman Hen Prins in betere stelling door de vlag ging. De uiteindelijke beslissing viel aan bord 3, waar Niels Mijnster zich uit een hopeloos lijkende stelling naar winst toverde. De eindstand werd bepaald op 5-3 omdat Willem Kuiper zich aan het staartbord ook in een betere stelling door de vlag liet jagen.

Door de verrassende zege gaat Sliedrecht 2 ongeslagen aan kop in 1A. In de volgende ronde wacht medekoploper HZP Schiedam 1.

Vijfde team wint ook

Ook het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht won verrassend van de Rotterdammers. Het team van teamleider Leo Koppelaar wist het kwartet van RSR/Ivoren Toren te verslaan met 2,5-1,5. Henri Hartog en André van Dieën wonnen, Leo Koppelaar behaalde remise en alleen Jan Veenis verloor. Na twee wedstrijden staat het vijfde team gedeeld eerste in de Viertallencompetitie van de RSB.

advertentie
advertentie