Ingezonden brief aan college

8 november 2011 om 00:00 Nieuws

College B&W,

Krantenkoppen als “Sliedrecht, het lachertje van de regio”, “afrekenen met familie-cultuur”, “vooruit na de crisis” en “wethouders spreken zich uit” liegen er niet om. Niettemin was het een waardige openbare raadsvergadering; er werd niet met modder gegooid. En dat in een baggerdorp!

Maar binnen het college van B&W is wel een bestuurscrisis ontstaan, die de inwoners opzadelt met hoge kosten. Laten we de gemeentelijke lasten voor volgend jaar vooral goed in de gaten houden. Deze zullen omhoog gaan, ondanks dat er op een budget van circa 47 miljoen euro nog altijd bijna 3,5 miljoen euro aan subsidies “rondgestrooid” wordt (zelfs circa 800.000 euro voor het Lockhorstcomplex). Daar wordt niet aan getornd.

Waar het college niets over zegt zijn de kosten van dit akkefietje, ondanks dat de wet op openbaar bestuur (WOB) recht geeft op informatie en transparantie voor de burger. Ex-burgemeester Boevée zal binnenkort in een interview inzicht geven in deze affaire. Als nu wethouder Tanis van financiën ons nu ook enige concrete cijfers verstrekt, dan zijn we beter geïnformeerd voor de volgende verkiezingen. Dus, heer Tanis, wat kost ons inclusief alle lasten, toeslagen, declaraties, vergoedingen, tegemoetkomingen, enzovoort het volgende:

- de interim burgemeester, mevrouw van de Vondervoort

- het vroegtijdig verlof en wachtgeld voor ex-burgemeester Boevée

- zijn vervroegd pensioen

- zijn afscheidsreceptie in de Lockhorst

- het Plaatje, inclusief de achteraf goedgekeurde kredieten (300.000 euro al verspild?)

- het externe reorganisatie bureau (voor het verbeteren van de organisatie in kwalitatieve en kwantitatieve zin).

- het rapport van de rekenkamer betreffende de belemmerende familiecultuur binnen het college.

- de financiële adviseur KPMG

- het frauduleus handelen van een ambtenaar (wachtgeld en hoe lang?)

- wat nog meer van toepassing is.

De uitspraak “we zouden het prettig vinden als de interim burgemeester nog even blijft” zegt zoveel als we hebben helaas te weinig kennis van zaken in huis. Er is behoefte aan “tools” om te kunnen plannen, om te bepalen welke budgetten waarbij horen en om te kunnen controleren, kwaliteiten die we, volgens het college, niet van een ambtelijke organisatie in de huidige omvang mogen verwachten. Wel verrassend, dat er onder een college van 4, een raad van 19 en een ambtenaren apparaat van 130 mensen blijkbaar zo weinig expertise is.

Tegen deze achtergrond wordt het dan interessant om het inkomen (bruto plus alle lasten, representatie vergoeding en overige emolumenten) van een Sliedrechtse wethouder en burgemeester eens af te zetten.

Pro Sliedrecht reageerde met moties tegen het college; de VVD vond het een puinhoop, maar stemde voor continuering van de bestaande situatie. De coalitie gaf rugdekking aan partijgenoten en reageerde met een “sorry” en daarna bleef het zoals het was.

Enige tijd geleden ging Hardinxveld-Giessendam failliet en werd onder provinciale curatele geplaatst. De raadsleden en het college stonden erbij en keken er naar. Later, bij hun uittreden, was er een koninklijk lintje voor bewezen diensten. Gaan we dit ook in Sliedrecht meemaken?

Wie weet, maar voorlopig alleen een afscheidsreceptie.

G. Adriaanse

advertentie
advertentie