Raad beschouwt heden en toekomst

9 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Algemene Beschouwingen zijn het jaarlijkse feestje van de gemeenteraad. De fracties lieten dinsdagavond hun licht schijnen over heden en toekomst. Soms kort en bondig, maar ook lange betogen werden niet geschuwd. Het Kompas licht van een aantal opvallende opmerkingen uit.

Door Erik de Bruin

,,Vanaf 2015 hakt de grote daling van de algemene uitkering door het Rijk er flink in'', zei PvdA-fractievoorzitter Jos van Gameren. ,,Vanaf dat moment gaat de gemeentebegroting in de min. Het college vindt dat blijkbaar ver genoeg. Wij onderschrijven die wat afwachtende houding. Aan een nieuwe bezuinigingsronde zijn we nog niet toe.'' Over de bestuurlijke toekomst zei Van Gameren dat Sliedrecht meer heeft met de Waard dan met Dordrecht of Zwijndrecht: ,,Op langere termijn is een eventuele fusie met Papendrecht en/of Alblasserdam wellicht een goede optie. Onze visie is dat Sliedrecht zelfstandig blijft voortbestaan. De organisatie wordt afgeslankt tot de direct bestuurlijke taken per gemeente.'' Wim Dunsbergen (CDA) vindt het positief dat Sliedrecht te boek staat als een redelijk goedkope gemeente: ,,Interessant is wel in hoeverre het voorzieningenniveau naar de mening van de gemiddelde Sliedrechter op orde is. Wellicht dat mensen bepaalde voorzieningen overbodig vinden, dan wel bereid zijn meer te betalen voor een hoger voorzieningenniveau.'' Theo den Braanker van de SGP-ChristenUnie zei dat als het voorzieningenniveau achteruit hobbelt ('er is bijvoorbeeld geen budget meer voor een goede afwikkeling van het verkeer dat van het Stationspark komt') zijn fractie bereid is te kijken naar een eventuele OZB-verhoging. ,,Bij de kerntakendiscussie willen we graag een discussie voeren over de lokale tarieven.''

Len van Rekom (VVD) hamerde erop dat er snel een toekomstvisie komt: ,,Door nu door te pakken maken we een eind aan de onzekerheid van de toekomst van onze ambtenaren en krijgen we eindelijk eens een echte indruk van de besparingen binnen ons apparaat.'' Volgens PRO Sliedrecht is de 'ambitieloze' begroting een uitvloeisel van het coalitieakkoord. ,,De coalitiepartijen hebben op 24 oktober (tijdens de bijzondere raadsvergadering over de bestuurscrisis en het daaruit voortvloeiende vertrek van burgemeester Martin Boevée, red.) duidelijk gemaakt dat alles en iedereen ondergeschikt is aan het coalitieakkoord. Onze fractie heeft dit akkoord niet onderschreven en kan zich er nog steeds niet in vinden'', aldus Hanny Visser - Schlieker. Tot slot merkte ze op dat PRO Sliedrecht op 24 oktober heeft uitgesproken geen vertrouwen te hebben in het overgebleven college: ,,We zullen de belofte om afspraken zakelijker na te komen en de raad vroegtijdig te informeren met argusogen volgen.'' Den Braanker haalde cijfers aan van Onderzoekscentrum Drechtsteden waaruit blijkt dat een inhaalslag moeten worden gemaakt waar het gaat over het terugwinnen van vertrouwen dat inwoners van Sliedrecht hebben in het gemeentebestuur.

advertentie
advertentie