Nieuwe duurzame waterbus voor Drechtsteden

11 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Waterbus, dat de veerverbinding tussen de Drechtsteden onderhoudt, zet vanaf de zomer van 2012 een nieuw type schip in. De nieuwe waterbus is vrijdag door de Franse scheepswerf Alu Marine en Waterbus tijdens de maritieme vakbeurs Europort in Ahoy in Rotterdam gepresenteerd.

De nieuwe waterbus, een catamaran, is zeer duurzaam. Het schip wordt gemaakt van aluminium. Het lichtere gewicht en de rompvorm zorgen voor weinig waterweerstand waardoor lichtere motoren nodig zijn. Naar verwachting wordt het brandstofverbruik gereduceerd tot een derde van het verbruik van de huidige schepen. Romp en opbouw van het schip worden ook niet meer geverfd en op tal van andere punten worden duurzame materialen en producten toegepast.

Bijzonder is dat de nieuwe waterbus naar twee kanten kan varen, waarbij de positie van de kapitein in de stuurhut kan draaien. Dat alles maakt een efficiënte vaarbeweging en een korte vaarafstand mogelijk. De nieuwe waterbus kan tweehonderd passagiers en tachtig fietsen vervoeren. Het schip is 23 meter lang, 8 meter breed en heeft een dienstsnelheid van 10,8 knopen (20 kilometer per uur).

De nieuwe waterbus wordt naar verwachting eind mei/begin juni opgeleverd en aan boord van een zeeschip vanuit de Franse havenstad Nantes naar Rotterdam vervoerd.

Directeur Gerbrand Schutten van Waterbus is zeer in zijn nopjes met het nieuwe schip. ,,Met dit grotere schip beschikken we vanaf de zomer van volgend jaar over een moderne vloot en zijn we in staat een nog betere service aan onze passagiers te bieden,’’ zegt Schutten.

Waterbus onderhoudt sinds januari 2010 met negen schepen (acht snelle ferries en één traditioneel overzetveer) de veerverbindingen tussen de Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Zwijndrecht én tussen Dordrecht en Rotterdam met opstapplaatsen in Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Ridderkerk en Krimpen aan den IJssel. Waterbus is een gezamenlijke activiteit van vervoersbedrijf Arriva en de Koninklijke Doeksen Transport Groep.

advertentie
advertentie