Jeugdschaker Andrew Mensing Nederlands kampioen Rapidschaak

13 november 2011 om 00:00 Nieuws

EINDHOVEN - Opnieuw heeft een jeugdlid van Schaakvereniging Sliedrecht een Nederlands Kampioenschap binnengehaald. Was het enkele weken geleden de tienjarige Jorik Klein die de eerste NK-titel in de geschiedenis van de schaakvereniging binnenhaalde, dit keer werd Andrew Mensing Nederlands kampioen. Dat deed hij tijdens het NK Rapid voor jeugd in Eindhoven. De elfjarige jeugdspeler liet in een stevig deelnemersveld uiteindelijk zijn naaste concurrenten achter zich in de categorie met als geboortejaar 2000 met 7 punten uit 9 partijen.

Makkelijk ging het niet, want de tegenstand was pittig. Maar nadat hij zijn twee directe tegenstanders had verslagen en in twee andere partijen remise had gespeeld, leek hij al af te stevenen op de titel. Echter, toen Andrew zich de laatste ronde verslikte in een andere concurrent en verloor, lag alles weer open. Maar in een spannend slotakkoord verloor ook zijn naaste concurrent, zodat de beker mee naar Sliedrecht kon.

Ook Jorik Klein speelde mee en wel in de categorie 2001. Na een wat moeizaam begin eindigde hij met twee overwinningen tegen naaste concurrenten op de vierde plaats.

De laatste musketier Adrian Mensing speelde mee in de categorie 1999. Hij startte met 4 uit 4, maar moest daarna tegen de twee absolute toppers die hij niet kon verslaan. Daarna volgden nog twee mooie overwinningen en uiteindelijk eindigde hij met 5,5 punt op een zesde plaats.