Kort bezoek uit Orastie

13 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sliedrecht kreeg vorige week twee dagen lang bezoek van een Roemeense delegatie uit Orastie. De delegatie bestond uit twee schooldirecteuren en twee leden van de Stedenband. Onder leiding van Joost Verhoef, voorzitter van de werkgroep Cultuur, Sport en Educatie van de stichting Stedenband Sliedrecht-Orastie, werd een intensief programma afgewerkt. Veel tijd werd besteed aan het bezoeken van diverse scholen.

Allereerst werd een bezoek gebracht aan het Griendencollege, waarmee al geruime tijd een uitwisselingsproject bestaat voor leerlingen. Er werd kennisgemaakt met de nieuwe directeur Erik van Noordenne en de voortgang van het project kwam aan de orde. Tenslotte gaven de delegatieleden aan een groep vierdeklassers een uitgebreide presentatie in het Engels over het onderwijs in Orastie. Na de lunch werd Bouwschakel, een opleidingscentrum voor de bouwnijverheid, in Hardinxveld-Giessendam bezocht. De delegatie kreeg daar een goede indruk, hoe je door op een goede wijze theorie en praktijk op elkaar af te stemmen de arbeidskansen kan vergroten.

De volgende dag werd het Da Vinci College op het Leerpark Dordrecht bezocht. Daar kregen de bezoekers een goede indruk van de vele beroepsopleidingen die daar gevolgd kunnen worden. Vooral de mogelijkheden tot een uitwisseling werden besproken. ,,Het Da Vinci biedt namelijk studenten en docenten de mogelijkheid te leren buiten Nederland via het project Da Vinci Worldwide. Daar liggen zeker kansen", vertelt Joost Verhoef.

Daarnaast werd nog een bezoek gebracht aan Obs De Wilgen in Sliedrecht. Vooral de moderne leermiddelen maakten indruk op de delegatie. Het bezoek viel samen de Nationale Dag van Respect. ,,Alle leerkrachten waren volgens een dresscode gekleed en droegen een button. Ten tijde van het bezoek waren in diverse klassen leerlingen buttons aan het knutselen. De leerlingen vonden zo'n buitenlandse delegatie natuurlijk heel erg interessant en in het Engels werden over en weer vragen gesteld en beantwoord", aldus Verhoef

Een bezoek aan de Sliedrechtse bibliotheek stond ook op het programma. Verhoef: ,,Burgemeester Alexandru Munteanu van Orastie is apetrots op zijn pas gerenoveerde bibliotheek en is nu geïnteresseerd naar een digitaal uitleensysteem. Daarom gaf Miriam Triesschijn, manager van de Sliedrechtse bibliotheek, aan de delegatie uitleg over het huidige systeem. Wel had ze liever het nieuwe systeem getoond, waarbij leden straks zelf hun boeken kunnen scannen."

Tot slot toog de groep naar de repetitieruimte van muziekvereniging Crescendo. Hoewel dit bezoek op het laatste moment aan het programma werd toegevoegd, leidde dit tot veel enthousiasme bij zowel delegatie als de werkgroep Stedenband. Na een korte presentatie door Erik Korevaar, voorzitter van Crescendo, werden al direct mogelijkheden besproken tot een eventuele samenwerking. ,,Orastie beschikt namelijk over een koor van internationale allure. Er liggen bijvoorbeeld kansen voor gezamenlijke optredens, die vooraf in beide gemeenten worden voorbereid. Het is nog prematuur, maar dit gaat zeker uitgewerkt worden", aldus Verhoef.

De plannen voor de komende jaren werden tenslotte in aanwezigheid van enkele bestuursleden van de Stedenband en de directeur van het Griendencollege toegelicht aan de wethouders Johan Lavooi en Ad de Waard op het gemeentekantoor. Verhoef: ,,Het uitwisselingsprogramma met het Griendencollege wordt deze zomer gecontinueerd. Binnenkort zal gezamenlijk een project worden geschreven om Europese subsidiegelden te genereren. Plannen tot samenwerking meth et Da Vinci College en muziekvereniging Crescendo worden verder uitgewerkt." Lavooi reageerde met een toezegging, namelijk dat de gemeente zojuist besloten had (de financiering van) de Stedenband de komende jaren te continueren.

advertentie
advertentie