TNO voert asbestonderzoek uit

16 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Wethouder Ad de Waard heeft de gemeenteraad geïnformeerd dat de provincie het bekende onderzoeksbureau TNO opdracht heeft gegeven het al aangekondigde feitenonderzoek uit te voeren naar de stort van los gestort asbesthoudend afval op de Derde Merwedehaven. De selectie van dit bureau is volgens de wethouder afgestemd met de gemeenten Dordrecht en Sliedrecht en heeft de instemming van Johan Vollenbroek, de milieudeskundige die Sliedrecht hierover adviseert.

Parallel aan het onderzoek worden, op advies van de GGD, een aantal asbestmetingen uitgevoerd. Er zijn door de provincie offertes aangevraagd bij vier bureaus die zijn gespecialiseerd in het organiseren van (asbest)metingen en een gecertificeerd laboratorium hebben voor bemonstering en analyse op asbest. De selectie is ook in dit geval afgestemd met de gemeenten en heeft de instemming van Vollenbroek. Desondanks zet Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven vraagtekens. Namelijk bij de provinciale opdracht 'alleen' de jaren 2003 tot en met 2010 te onderzoeken. ,,Waarom wordt dit niet uitgebreid naar 2002?'', vraagt Leo van Andel, die de werkgroep voorzit, zich af. ,,Ondanks de goede intentie van de provincie is het ons niet duidelijk waarom ze dit jaar niet meenemen in de opdracht aan TNO voor een feitenonderzoek. Dit roept bij voorbaat vraagtekens op. Temeer omdat uit de stortlijsten blijkt dat in 2002 onder twee euralnummers ruim 25.000 ton asbesthoudend materiaal is gestort.''

De werkgroep verzoekt de provincie de opdracht minimaal uit te breiden met 2002 en het liefst vanaf 1993 toen de stortplaats werd geopend. In de gemeenteraad was dinsdagavond geen discussie over het feitenonderzoek, waar zij zelf in mei op heeft aangedrongen. De wethouder werd wel nadrukkelijk verzocht de raad goed op de hoogte te houden.

advertentie
advertentie