Afbeelding

Kabelkrant staat in brand

24 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het Kompas publiceerde in september een artikel over 20 jaar Merweradio. De lokale radio- en tv-zender, die ook in de gemeenten Hardinxveld-Giessendam en Graafstroom uitzendt, draait al twee decennia op de inzet van vrijwilligers. Daarvan is het een komen en gaan. ,,De houdbaarheid van een medewerker is meestal een paar jaar”, is de nuchtere constatering van voorzitter Riny Mourik. ,,Als vrijwilligers op een gegeven moment besluiten te stoppen, houden wij ze als bestuur niet tegen. Ook niet als daaraan een conflictsituatie ten grondslag ligt.” Om eraan toe te voegen: ,,Wanneer je in een organisatie van ongeveer tweehonderd vrijwilligers (inclusief Zendgroep Kerken, red.) brandjes gaat blussen, ben je elke week bezig. Daar pas ik voor.” Het brandje dat woedde op de redactie van Tekst-TV is inmiddels een inferno geworden. Coördinator Jan Hoeflaak is eruit gestapt. In zijn kielzog pakken ook de overige drie redactieleden per 1 februari hun biezen.

Tekst-TV raakt haar volledige redactie kwijt

Door Erik de Bruin

,,Dan mogen onze namen uit de colofon worden geschrapt”, zegt Ad Lanser, die ook namens zijn collega-redacteuren Jan Koppelaar en Henk Boer spreekt. ,,Om de doodeenvoudige reden dat we ons solidair verklaren aan het besluit van Jan Hoeflaak. Hij heeft zich vele jaren ingezet voor de omroep in het algemeen en de kabelkrant in het bijzonder. Op z’n minst zou hij daarvoor fatsoenlijk bedankt moeten worden.” ,,Jan heeft zelf het besluit genomen”, reageert Riny Mourik. ,,Hij heeft mij hierover op de hoogte gebracht per e-mail. Als ik als voorzitter zo’n e-mail krijg reageer ik daar standaard op. Dat we het jammer vinden, maar ook respecteren.” In plaats van een paar jaar heeft Jan Hoeflaak zich ruim een decennium verdienstelijk gemaakt. Eerst als presentator van het vroegere radioprogramma Nieuws Actueel, dat al heel lang uit de ether is, en later voor de camera van MerweTV en achter de computer in het redactielokaal om de kabelkrant van verse nieuwsberichten en aankondigingen te voorzien. Hij heeft zelfs aan de wieg gestaan van Tekst-TV. ,,Op verzoek van Riny Mourik”, vertelt de persoon in kwestie. ,,Riny heeft mij gevraagd of ik dit nieuwe onderdeel op poten wilde zetten. Dat is naar mijn beleving aardig gelukt. We hebben een redactie opgebouwd die zorgt voor dagelijkse verversing.”

,,Hulp van buitenaf hebben we niet nodig”, vervolgt Hoeflaak zijn verhaal. Hij zegt het met een felle ondertoon. ,,Ik heb Riny namens mijzelf en de redactie herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat we daar geen behoefte aan hebben.” Hij doelt op de medewerker die de internetsite vormgeeft en van actuele berichten voorziet. ,,Hij sluist nieuws één op één door naar de kabelkrant. Zonder hierover te communiceren. Dat schiet bij ons in het verkeerde keelgat.” Volgens Hoeflaak ziet het bestuur het liefst beide redacties in elkaar schuiven. Mourik beaamt dat: ,,We hebben aangegeven dat we als omroep graag crossmediaal willen opereren. Niet daar druk op is gelegd, maar we betreuren het wel dat de samenwerking door persoonlijke geschillen niet van de grond komt. Ik zie mezelf echter niet als een soort Master of the Universe die zich geroepen voelt alle geschillen op te lossen.” Volgens Hoeflaak heeft hij wel extra zout in de wonden gestrooid door zonder overleg met de redactie degene waarmee men in de clinch lag te benoemen tot waarnemend hoofd Tekst-TV. Hij trok daaruit zijn conclusies. ,,Begrijpelijk. Bovendien was zijn naam uit de colofon geschrapt. In onze ogen een ongelooflijk pesterijtje. Onbegrijpelijk ook want hoewel Jan al was gestopt als hoofd Tekst-TV (hij bleef wel redacteur, red.) draaide het prima. Ondanks de inmenging van buitenaf waaraan we ons ergerden was er eigenlijk helemaal niets aan de hand”, aldus Ad Lanser. Mourik kaatst de bal nogmaals terug. ,,Mijn beleving is anders. De redactie heeft een te grote broek aangetrokken door Tekst-TV te gaan beschouwen als iets dat enkel van hen is.” Over de voortzetting zegt hij zich geen zorgen te maken: ,,Na 1 februari zullen andere mensen verder gaan. Tekst-TV gaat geenszins op slot.”

advertentie
advertentie