Column wijkagent Klaas Blokland: 'Horen, zien en… melden'

27 november 2011 om 00:00 Nieuws

Na een drachttijd van een drietal maanden waarin het product tot volle wasdom kon groeien, braken uiteindelijk de liezen en alle andere opgeworpen beletselen en mochten mijn collega-wijkagent Hans van Schaik en ondergetekenden onlangs getuige zijn van de geboorte van het project "buurttoezichthouders'' in Sliedrecht Oost.

Onze burgemeester ad interim heette de veertien mannen en vrouwen die in hun vrije tijd deze nieuwe functie gestalte willen geven, persoonlijk welkom in de wereld waarin sociale betrokkenheid steeds meer op de achtergrond dreigt te geraken. De geboorte werd door haar bezegeld door symbolisch aan de coördinator van deze nieuw vennootschap een winterjas te overhandigen waarop met grote letters, hoe verrassend is het leven, het woord "buurttoezicht'' achterop de rug was geprint. Twee dagen later liepen de eerste koppels al in hun fonkelnieuwe jas 's avonds door de wijk te paraderen. Gemotiveerd en vergezeld van een mobieltje en een zaklantaarn dolen zij op verschillende tijdstippen door straten en brandgangen, spiedend naar situaties die hen vreemd, verdacht, nalatig of slordig overkomen.

Ik ben nu twee keer met hen mee geweest en zoals mocht worden verwacht, kwamen we situaties tegen die ons soms in ernstige verwarring bracht. Zo kwamen wij in de avonduren - het tijdstip waarop in de wintermaanden het meest ingebroken wordt - regelmatig donkere, verlaten woningen tegen. Via de brandgang werden deze woningen aan de achterzijde benaderd, gelijk een inbreker beslist zou doen om zijn slag te slaan. Via de niet afgesloten tuinpoort betraden wij op eenvoudige wijze het stikdonkere erfje van één van deze rijtjeswoningen, omsloten door een hoge houten afrastering die ons geheel aan het zicht onttrok. De sterke lichtbundels van onze lantaarns wezen ons de weg naar de achterdeur. Weliswaar op slot maar voorzien van eenvoudig hang en sluitwerk en dus gemakkelijk open te breken. De deur van het schuurtje was wel open. De lichtbundel liet ons zien dat we met een paar mooie fietsen te maken hadden en een fonkelnieuwe tuinset die ons bijna smekend aanstaarde om meegenomen te worden. Verbaasd over zoveel nalatigheid werd een controlekaartje door één van de toezichthouders ingevuld waarop de zojuist aangetroffen bevindingen werden vermeld. In de hoop dat de bewoner(s) zich hiervan wat aan zullen trekken, belandde deze met een zwierig gebaar in de brievenbus. Het betreffende adres zal zeker nog een keer worden bezocht.

We trekken de tuinpoort achter ons dicht en doven onze lampen. De wederzijdse buren hebben niets gemerkt van onze aanwezigheid. Hangend in hun luie stoel of recreërend in de horizontale recreatiestand vanuit een driezitsbankstel, kijken zij geconcentreerd naar een aflevering van…Opsporing Verzocht.

Op de website van politie zuid-holland-zuid zijn heel gemakkelijk de preventie-tips te vinden om inbraak zo optimaal mogelijk te voorkomen.

Klaas Blokland - wijkagent Sliedrecht

e-mail: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl

advertentie
advertentie