Boekentop-10 van fervente boekenlezer Jannie Stuij

29 november 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Jannie Stuij is in Sliedrecht geboren en getogen. Ze werkt voor een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke beperking. Jannie is een trouwe klant van de bibliotheek en lid zo lang ze zich kan herinneren. 'Eddie's bastaard van William Kowalski' geeft ze mee als aanrader.

Waaraan besteedt u graag uw vrije tijd?

Aan familie en vrienden. Ik pas graag op mijn kleinkinderen. Daarnaast lees ik gewoon erg veel en kijk ook graag films of tv-series. Ik laat me graag verrassen met nieuwe titels door een bibliotheekmedewerker.

Met wie zou u wel eens een goed gesprek willen hebben?

Met Annie M.G. Schmidt. Ik heb al haar boeken.

Bezuinigingen zijn ook voor de bibliotheek aan de orde. Wat betekent de bibliotheek voor u?

Ik heb als kind heel de bibliotheek leeg gelezen! En nu nog. Het snuffelen tussen echte boeken is voor mij onvervangbaar. Zowel voor jong en oud is de bibliotheek een belangrijke informatievoorziening. In de bibliotheek kan je kranten lezen, op Internet en muziek lenen. Je hoeft geen boeken te kopen en dat is in deze tijd van bezuinigingen essentieel.

Hoe denkt u dat de bibliotheek over 20 jaar eruit ziet?

Helemaal geautomatiseerd en weinig personeel. In ieder geval in een andere vorm. Ik vind dat wel spannend. Als het snuffelen en het lenen van boeken maar blijft!

We hebben veel media tot onze beschikking momenteel. De bibliotheek wil haar klanten niet alleen wijzen op de gevaren maar wil ook laten zien hoe ze alle (moderne) media kunnen toepassen in hun leven, zowel nuttig als amuserend. Wat vindt u van alle media die momenteel tot onze beschikking staat? Hoe gaat u hiermee om?

Ik vind het goed, maar je moet het gebruik wel doseren. Zeker als ouder. Ik gebruik het Internet vooral voor het zoeken naar bepaalde recepten of korte promotiefilmpjes en informatie over boeken.

Meest favoriete boek tot op heden?

Toch wel Eddie's bastaard van William Kowalski uit 1970. Een heel apart en boeiend verhaal over een jongen die te vondeling wordt gelegd in een picknick mand voor de deur van zijn opa. Vervolgens wordt hij op een bepaalde manier opgevoed door zijn opa. Dat maakt het een boeiend verhaal.

Film en boekentop-10

1. De Boekendief - Markus Zusak. Mooie schrijfstijl en totaal niet beangstigend ook al speelt De Dood de hoofdrol. Geeft weer een andere kijk op de Tweede Wereldoorlog en hoe belangrijk boeken zijn.

2. Film Chocolat - De sfeer vind ik prachtig. Ik heb de dvd gekregen en zou deze waarschijnlijk nooit zelf kopen, maar ik vond het prachtig. De gelijknamige roman van Joanne Harris heb ik niet gelezen.

3. Film Mannen die vrouwen haten van de Millennium-reeks

Ik ben fan van de Scandinavische thrillers!

4. Serie The Killing - Deense serie

De clou ligt niet altijd voor de hand.

5. Varg Veum- Gunnar Staalesen

Hierin is niet alles zwart-wit, dat maakt het voor mij interessant om te lezen.

6.Serie A touch of frost |

Humoristisch op zijn tijd.

7. Kurt Wallander - Henning Mankell

Zowel de serie als het boek De Oorlogsmisdadiger.

8. 22-11-1963 - Stephen King

Dit boek lees ik momenteel. Een boek dat ik niet in een adem uitlees. Ik heb het boek al een aantal keer weggelegd, maar blijf het wel lezen. Boeiend op een aparte manier.

9. De verborgen glimlach - Nicci French

Ik heb diverse titels gelezen. Deze maakte wel de meeste indruk. Goede verhalen maar ik zou ze niet voor een tweede keer kunnen lezen.

10. Diverse titels van Liza Marklund

Zoals eerder genoemd, niet alles is zwart-wit en daar houd ik van.

advertentie
advertentie