Boevée: van bruggenbouwer tot 'Zwarte Piet'

3 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - "Wat kan een man als Boevée fout hebben gedaan? Waarom moeten we hier met z'n allen staan?". De Goedheiligman, eregast gisteren op de afscheidsreceptie van Martin Boevée, richtte zich op rijm tot de honderden gasten in De Lockhorst. Hij verwoordde het gevoel van velen gezien de schier oneindige rij mensen die de vertrekkende burgemeester de hand wilden schudden. Onder hen uiteraard collega's en ondernemers uit de wijde regio, maar ook heel veel "gewone" Sliedrechters voor wie hij een echte burgervader was.

,,Je was een mensgerichte burgemeester. Je stond boven de partijen en iedere inwoner van Sliedrecht die met je sprak voelde: deze man heeft aandacht voor mij", zei de eerste spreker, oud-raadslid Dick van Meeuwen. ,,Je was ook een man van de rivier, soms tegen de stroom in, onverzettelijk, zoals bij het dossier Derde Merwede Haven. Dat hierover, na lange strijd, besluiten zijn genomen die zeer ten goede komen aan de bevolking mag als één van jouw grootste politieke overwinningen gezien worden. Nu neemt de rivier een bocht, met nieuwe vergezichten en nieuwe aanlegplaatsen. Ik wens je een behouden vaart."

Ook lovende woorden van Arno Brok, burgemeester van Dordrecht en voorzitter van het Drechtstedenbestuur. ,,Voor jouw tijd was de verhouding tussen Sliedrecht en het Drechtstedenbestuur er niet een om trots op te zijn. Nu zijn we mede door jouw inzet nauwer verbonden. Je hebt je binnen de kaders van 'Manden Maken' sterk gemaakt voor het Griendencollege, waar je trots op was. Je kan terugblikken op een mooie periode en het is hartverwarmend te zien dat je die met zoveel mensen hier mag afsluiten. Blijf je verwonderen, blijf genieten."

Anja de Bruin haalde vooral herinneringen op aan de vele Sinterklaasintochten, waar zij verslag van deed voor MerweTV. ,,Het grootste kind stond vooraan op de kade", zei ze met een knikje naar Boevée die dit met een lach beaamde. Na haar verhaal kwam Sinterklaas zelf De Lockhorst binnen, samen met zijn hoofdpiet. Hij hield een scherpe betoog op rijm en bood de burgemeester een tweede carrière aan. ,,Je hebt nu toch al de Zwarte Piet gekregen. En ik moet zeggen, ik kan je goed gebruiken in mijn Pietenkorps."

Adrie Stuij, voorzitter van Stichting Sliedrecht Bruist benadrukte de rol van Boevée als bruggenbouwer. ,,Je sloeg een brug tussen de lokale politiek en de inwoners van Sliedrecht. Je was op straat te vinden om uitleg te geven aan de mensen over wat zich afspeelde binnen de politieke muren." Namens Sliedrecht Bruist en vele Sliedrechtse ondernemers en particulieren overhandigde Stuij een passend cadeau aan Martin en Lenie Boevée. ,,We hebben geld ingezameld voor een reischeque ter waarde van 2150 euro zodat jullie van een welverdiende trip kunnen genieten."

Ontroering in de zaal bij de jongste spreker, Bianca Mourik, die op rijm een voor haar onvergetelijk moment met de aanwezigen deelde. Als klein meisje probeerde zij, samen met haar vriendinnetje, een glimp op te vangen van de vele artiesten tijdens het Baggerfestival, maar ze zagen niet meer dan hoge ruggen. Tot ze beiden plots opgetild werden. Het was Martin Boevée die de meisjes een plekje gunde op het podium.

Waarnemend burgemeester Tonny van de Vondervoort hield het kort, blikte terug op de periode waarin ze elkaar leerden kennen en schonk hem namens de gemeente Sliedrecht een schilderij.

Het slotwoord was aan Boevée zelf. ,,Bedankt voor de mooie welgekozen woorden van alle sprekers. Ik zelf hoef nu niet veel te zeggen. Dat heb ik al gedaan in Het Kompas. Eén keer wilde ik verwoorden wat mij bewogen heeft en wat mijn visie op de toekomst is. Ik heb daar nu niet veel meer aan toe te voegen. Behalve dat ik verknocht ben geraakt aan Sliedrecht. Verknocht aan de eigenheid van de Sliedrechtse samenleving. De mens in die samenleving, die is altijd mijn drijfveer geweest." Bossen rode rozen had hij voor zijn directe medewerkers op het gemeentehuis, voor de leden van het comité 'De Ketting weer om Boevée', voor zijn drie kinderen en de grootste bos voor zijn vrouw.

Het showkorps van Wilhelmus zorgde tegen 20.00 uur voor het slotakkoord van de, ondanks alles, feestelijke receptie. En nog steeds stonden er mensen geduldig te wachten in de rij. Een rij die al ruim vóór 16.00 uur was begonnen...

advertentie
advertentie