Nationale Oogcollecte

5 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Nationale Oogcollecte vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 17 december. De opbrengst wordt besteed aan twee projecten. Het eerste project richt zich op oorzaken en behandeling van leeftijdgebonden macula degeneratie (slijtage van het netvlies). In het tweede project staat maatschappelijke participatie door blinde en slechtziende mensen met een verstandelijke beperking centraal.

,,Een afdoende behandelmethode voor slijtage van het netvlies is nog niet gevonden, daarvoor is eerst meer kennis over de oorzaken nodig. Bij eerder onderzoek is ontdekt dat roken en voeding invloed hebben op het ontstaan van leeftijdgebonden macula degeneratie. Nu wordt onderzocht welke rol erfelijkheid speelt", aldus een woordvoerder van het Oogfonds.

Om maastchappelijk participatie te verbeteren is het FabLab in het leven geroepen. ,,Dit IT-ontwikkelcentrum biedt mensen met een meervoudige beperking IT-oplossingen die voor hen op maat gemaakt zijn. Het gebruik van moderne informatietechnologie, zoals e-mailen, chatten, twitteren, pinnen, online bestellen of bankzaken regelen is voor hen niet vanzelfsprekend."

De Nationale Oogcollecte is een samenwerking tussen Bartiméus Sonneheerdt en het Oogfonds. Beide organisaties zetten zich in voor blinde en slechtziende mensen in Nederland op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, toegankelijkheid, voorlichting en belangenbehartiging.

Collectanten zijn nog hard nodig in Sliedrecht. Hiermee zijn punten voor de maatschappelijke stage te verdienen. Opgeven kan via 0184-415122. Meer informatie: www.oogcollecte.nl.

advertentie
advertentie