PvdD onderzoekt problematiek dieren en vuurwerk

6 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Partij voor de Dieren is voorstander van een beperking van gebieden en tijden waarop vuurwerk mag worden afgestoken. ,,Op de laatste dag van het jaar zal op veel plaatsen het 'vuurwerkgeweld' weer losbarsten. Vuurwerk veroorzaakt niet alleen bij huisdieren veel angst en stress, maar ook bij in het wild levende dieren en bij dieren op kinderboerderijen, in hertenkampen en parken, op maneges en andere plekken waar dieren wonen of opgevangen worden", aldus Marjolein Heesters, woordvoerder Partij voor de Dieren Alblasserwaard & Drechtsteden.

,,Gemeentebesturen zijn bevoegd om gebieden aan te wijzen waar tijdens de Oudejaarsfestiviteiten geen vuurwerk mag worden afgestoken. Daarnaast kunnen ze ook de verkoop- en afsteektijd beperken. Met dit soort maatregelen kunnen dieren mogelijk beter beschermd worden tegen het vuurwerkgeweld", vervolgt Heesters. ,,Op dit moment wordt naar wij weten in geen enkele gemeente in onze regio gebruik gemaakt van deze bevoegdheid."

De Partij voor de Dieren onderzoekt bij diverse organisaties in de Alblasserwaard en Drechtsteden naar de omgang met dieren in de periode waarin afsteken van vuurwerk is toegestaan en welke extra maatregelen worden genomen. In Sliedrecht heeft het Dierenasiel en de kinderboerderij een vragenlijst ontvangen in het kader van dit onderzoek.

advertentie
advertentie