Vrolijke kerstdagen voor volleybalsters

14 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Onder licht voorbehoud dat vanavond (donderdag) de kwartfinale van het nationaal bekertoernooi zal worden afgedwongen ten koste van TVC Amstelveen, kunnen de volleybalsters van Sliedrecht Sport met een goed gevoel gaan genieten van de komende feestdagen. Door de 3-0 zege op Pollux en het puntverlies van VC Weert mag het keurkorps van coach Rozendal zich halverwege het seizoen "herfstkampioen'' noemen en voert het fier de ranglijst aan van de DELA League. En passant werd ook op Europees niveau een leuk succes gevierd: in Israël dwong Sliedrecht Sport ten koste van Hapoel Kfar Saba een plaats af in de volgende ronde van de Challenge Cup.

Door Wim van Mourik

Kortom, Sliedrecht Sport bevindt zich in een positieve spiraal en onbewust dringen zich dan enige overeenkomsten op met het vorig seizoen. Ook toen was de ploeg lijstaanvoerder en werd er ten koste van het Oostenrijkse Hartberg verder gebekerd op Europees niveau. Desalniettemin heerst er toch een ander, positief realiteitsbesef binnen de selectie. De reis naar Tel Aviv bracht het team een belangrijke stap verder in het proces, dat Sliedrecht Sport optimaal voorbereid moet loodsen naar de belangrijke fase van het seizoen, waarin een finaleplaats in het bekertoernooi zeker niet ondenkbaar is en waarin de ploeg de steeds nadrukkelijker toebedachte favorietenrol in de playoffs moet zien waar te maken.

Zowel de wedstrijd in het Metrowest Sportpalace in Ra'anana als de daaropvolgende thuiswedstrijd tegen Pollux bevestigden de indruk, dat de kracht en de mogelijkheden van de 12-man sterke selectie de basis vormen van het huidige succes. Zo werd in Israël de belangrijke rol van libero door Samanta Jimenez moeiteloos opgepikt op het moment, dat Shannon Gerhardt in de problemen dreigde te geraken. Ook de inbreng van Celia Diemkoudre hielp het team weer terug in de race, toen Nienke de Waard keer op keer geconfronteerd werd met een goed sluitende blokkering. Ook binnen de selectie groeit het besef, dat de ontwikkeling van het teamproces ver boven het eigen ego wordt gesteld. Een constatering, die trainer-coach Meino Rozendal met vertrouwen de toekomst in laat kijken. ,,Het is een bekend gegeven, dat je een speelster moet teleurstellen op het moment, dat zij niet in de starting-six wordt gekozen of misschien niet aan speelminuten komt. Echter, er is nu in de afgelopen drie maanden al meer dan eens aangetoond, dat iedereen een even groot aandeel levert in de successen tot dusver. Het geeft, en dat geldt ook voor de speelsters, een goed gevoel als je weet dat er meteen iemand anders klaar staat als het op een bepaald moment even niet zo loopt als je zou willen."

Zo kreeg sporthal De Stoep afgelopen zaterdagavond een spectaculair duel voorgeschoteld, waarbij tegenstander Pollux zich op wist te trekken aan het niveau van de tegenstander en de ambiance van sporthal De Stoep. Een gegeven waar Pollux-coach Jan Berendsen andere ideeën over heeft, want de keuzeheer diende vooraf een protest in bij de jury over de afwijkende kleur van de antennes op het net. Ook ziet hij het lage plafond in sporthal De Stoep als een doorn in het oog voor de ontwikkeling van volleybal op topniveau. Desalniettemin wist Pollux drie sets lang goed aan te klampen in het setverloop onder aanvoering van ervaren speelsters als Marlou Sommer, Jeanine Stoeten en de tweelingzusjes Oude Luttikhuis. De vechtlust en het doorzettingsvermogen van Sliedrecht Sport was hen echter ook uiteindelijk te machtig: 25-22, 31-29, 26-24.

Voor het 14-koppige supporterslegioen, voornamelijk bestaande uit sponsors en familieleden, was de eerdere reis naar het Beloofde Land een bijzondere ervaring. Zo werd de dinsdag voor de wedstrijd ingevuld met een bezoek aan Jeruzalem en Bethlehem, hetgeen grote indruk maakte op alle deelnemers. De ideale weersomstandigheden (een stralende zon bij een temperatuur van 23 graden), de prachtige boulevard en het uitnodigende strand gevoegd bij de optimale sfeer binnen de groep maakten het uitstapje naar Tel Aviv tot een bijzondere gebeurtenis. De climax werd bereikt op de tribunes van de imposante sporthal in Ra'anana, waar Sliedrecht Sport op basis van veel strijdlust en een ijzeren wil om te winnen een zinderende vijfsetter winnend afsloot: 2-3 (23-25, 25-18, 12-25, 25-14 en 11-15). Met name een curieuze treffer in de vijfde set bracht het legioen in opperste extase: een dreigende uit-bal werd door Bianca Gommans met gevaar voor eigen leven met een snoekduik vanachter de trainersbank terug in het veld gebracht, waar Mariska Koster met een laatste tikje via de netrand de bal op de vloer bij Hapoel Kfar Saba zag belanden. Het gaf bij een 9-11 stand het extra laatste zetje om de winst binnen te halen.

In de volgende ronde stuit Sliedrecht Sport op een gerenommeerde tegenstander, die in twee eerdere rondes actief was in de CEV Cup, namelijk Khimik Yuzhny uit de Oekraïne. De duels worden op 11 januari (thuis) en 18 januari (uit) afgewerkt.

advertentie
advertentie