Stad en Streek terug bij MerweRadio

16 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Een groot aantal historische uitzendingen van het praatprogramma 'Stad en Streek, deze week!' zijn volgend jaar te beluisteren op de streekomroep MerweRadio, elke zondag tussen 11.00 en 12.00 uur. De eerste uitzending is op zondag 1 januari 2012. De samenstelling en presentatie is, als vanouds, in handen van Peter Donk. MerweRadio zal bovendien het programma brengen op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur en ook staat twee maal een uitzending overdag gepland, op dinsdag en vrijdag tussen 10.00 en 11.00 uur.

Een terugkeer van het populaire praatprogramma van eind jaren 90 stond niet gepland. Het plan is spontaan ontstaan. ,,De originele interviews waren opgenomen destijds met een professionele recorder en stonden op cassette. Een tijdje geleden kwam ik alle bandjes tegen op zolder en besloot ze te gaan digitaliseren. Anders zouden ze verloren gaan. Ik besefte dat veel mensen, die ik veertien jaar geleden had gesproken nu niet meer onder ons waren. We spreken dus over historische opnamen, waarin ook verwachtingen voor de toekomst zijn uitgesproken die soms feilloos uitkwamen of totaal niet. Terwijl ik net aan het digitaliseren was, nam MerweRadio met me contact op. Of ik weer zin had om het programma opnieuw te gaan maken'', vertelt bedenker en maker van het programma Peter Donk.

De Sliedrechter werkt bij het NOS Journaal in Hilversum en ziet geen kans om nieuwe programma's te gaan opnemen. Maar omdat hij zelf net besloten had om uitzendingen te gaan digitaliseren, is besloten een groot aantal waardevolle oude uitzendingen te herhalen. Donk: ,,Dat betekende wat meerwerk, maar met plezier. De cassettes bleken van voldoende kwaliteit om te worden uitgezonden. Het is prachtig de gesprekken van destijds terug te horen. Bekende en onbekende Alblasserwaarders, allen met een levensverhaal, komen voorbij. De volgorde van uitzending is aan MerweRadio. Het streven is om zeker honderd programma's te herhalen. De eerste dertig zijn inmiddels de digitale poorten binnengelopen.''

De streekomroep is enthousiast dat 'Stad en Streek, deze week!' terugkeert.Voorzitter Riny Mourik van Stichting Merweradio zegt heel blij te zijn met het kwaliteitsprogramma. ,,Het programma voldoet aan alles waar lokale radio voor is. Het is informatief, cultureel en educatief tegelijk en het is ook nog eens herkenbaar voor veel mensen. Een prachtig tijdsbeeld van de Alblasserwaard dat tijdloos blijft om naar te luisteren. Het is en blijven onderhoudende meesterlijke documentaires van journalist en programmamaker Peter Donk.''

In 2001 kwam een boek uit over het programma.

MerweRadio zendt uit op FM 105.4 mhz, op de kabel in Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Graafstroom op FM 105.9 mhz. En op de achtergrond van MerweTV. Stad en Streek, deze week! heeft een eigen kanaal op YouTube en een twitteraccount @stadenstreek, e-mailadres: stadenstreek@upcmail.nl.

advertentie
advertentie