Poveren: beleef het mee in Sliedrechts Museum

19 december 2011 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Poveren: tegen het einde van het jaar komt deze oude traditie steeds opnieuw aan de orde. Deze eindejaar traditie is te vinden in meerdere plaatsen maar nergens heeft het de naam poveren: zo heet het alleen in Sliedrecht. Ook de tekst van het poverlied heeft een typisch Sliedrechts karakter. Zonder een poverpot kan er niet gepoverd worden. Sliedrechters kunnen het maken van poverpotten mee beleven in het Sliedrechts Museum op vrijdagmiddag 30 december vanaf 14:00 uur.

Het maken van een poverpot werd vroeger vrijwel overal thuis gedaan door de vader van het gezin die het vakmanschap van zijn vader of opa had geleerd. Voor een echte poverpot is een echte gedroogde varkensblaas nodig. Die kon je vroeger bij de slager halen. Vandaag de dag ligt dit een beetje anders. Slagers slachten vrijwel niet meer in hun eigen bedrijf en poverpotten worden niet of nauwelijks meer thuis vervaardigd; het vakmanschap om zo'n instrument te vervaardigen is min of meer vervlogen.

Het Sliedrechts Museum en de Historische Vereniging Sliedrecht houden deze traditie in ere. De vakmensen zijn Arie Sprong en Jo Groenewegen die de aloude kunst van het maken van een echte poverpot tot in de puntjes beheersen. Dit vakmanschap willen zij ook dit jaar aan de jeugd van Sliedrecht tonen. De voorbereidingen zijn reeds getroffen. Op een geheime plaats in Sliedrecht hangen de varkensblazen te drogen Dit jaar is er zelfs een koeienblaas bij. Misschien wordt hier wel een poverdrumstel van gemaakt, wie zal het zeggen.

advertentie
advertentie