Expositie over Oude Uitbreiding West in Sliedrechts Museum

7 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In het Sliedrechts Museum is vanaf zaterdag 21 januari is een nieuwe expositie te zien, samengesteld samen met de Historische Vereniging Sliedrecht. De titel is "De Oude Uitbreiding door de jaren heen" en de tentoonstelling is te zien tot en met 14 april 2012. ,,Het zo langzamerhand een traditie dat jaarlijks een tentoonstelling wordt gehouden over een apart deel van Sliedrecht. Dit keer is gekozen voor de Oude Uitbreiding, oftewel de buitendijkse woonbebouwing tussen de dijk en de rivier", aldus Remco van de Ven van het Sliedrechts Museum. De tentoonstelling zal worden geopend op vrijdag 20 januari om 16:00 uur door Huib Kraaijeveld die op de Oude Uitbreiding is geboren en er nog steeds woont.

Ongeveer in 1910 werd gestart met het baggeren van een nieuwe haven en met het vrijgekomen zand werd een gebied opgespoten waar woningen en industrie gevestigd ging worden. Voor Sliedrecht was dit een grootse stap voorwaarts in de ontwikkeling van de gemeente. Immers, tot die tijd werd gewoond langs de dijk en in stoepen. De bedenker van het idee om de Huibert de Baatplaat te veranderen in een riant woongebied met industrieterrein en een haven voor de steeds groeiende Sliedrechtse baggerbedrijven is afkomstig van de in Sliedrecht gevestigde arts Dr. Langeveld. De eerste gebouwen die werden opgericht was het Café Koorevaar in 1921 en korte tijd later het gemeentehuis in 1923. Wat nu de Oude Uitbreiding is, noemde men in die tijd de nieuwe uitbreiding.

De expositie bestaat uit een unieke fotocollectie die een overzicht presenteert zoals de Oude Uitbreiding er uit zag in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Van de Ven: ,,Bij veel Sliedrechters en oud-Sliedrechters zal deze tentoonstelling de tongen los maken en de herinnering die de foto's teweeg brengen zullen leiden tot het vertellen van verhalen."Van al het aanwezige fotomateriaal is een fraai boek samengesteld door Wout van Rees en Aart van den Dool. Het eerste exemplaar van dit boek zal door de voorzitter van de Historische Vereniging Sliedrecht, Gerrit Venis, aan Huib Kraaijeveld worden uitgereikt tijdens de openingshandeling.

Het boek dat van deze expositie is samengesteld is verkrijgbaar voor vijftien euro in het Sliedrechts Museum, bij boekhandel De Waard en in het Onderhuys van de Historische Vereniging Sliedrecht. Het Sliedrechts Museum is elke woensdagmiddag en zaterdagmiddag geopend van 14:00 tot 17:00 uur. De entree voor volwassenen bedraagt twee euro en voor kinderen één euro.

advertentie
advertentie