Verhoogde inzet bij station Baanhoek

11 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het station is nog niet eens officieel geopend en nu al vernield. Schaamteloos!", zegt Bram Donkers van MerwedeLingelijn Beheer BV. De diverse betrokken partijen bij de MerwedeLingelijn gaan met spoed maatregelen treffen om het vandalisme bij Station Baanhoek tegen te gaan. Er wordt extra gesurveilleerd door politie en BOA's totdat cameratoezicht operationeel is en de vernielde incheckpalen en lift worden deze week nog gerepareerd.

Donkers is boos. ,,Dit gloednieuwe station is aangelegd met gemeenschapsgeld; ook de gemeente Sliedrecht zit er in met eigen middelen. En dat wordt dan door een heel klein groepje binnen enkele weken vernield. Heel vervelend."

ProRail gaat woensdag de drie incheckpalen vervangen. Deze zijn volledig bekrast en besmeurd waardoor inchecken onmogelijk is. Eén paal is omver getrapt. Van de lift is de ruit vernield, ook die wordt zo snel mogelijk gerepareerd door ProRail.

Om meer vandalisme te voorkomen wordt het toezicht opgeschroefd. De maatregelen worden gecoördineerd door het Platform Sociale Veiligheid MerwedeLingelijn, waarin alle partijen verenigd zitten: ProRail, NS Poort, Arriva, de zeven gemeenten, politie Zuid Holland Zuid en Gelderland Zuid en het OM. Woordvoerder van dit platform is Johan van de Minkelis. Hij spreekt van een "verhoogde inzet". ,,De wijkagenten houden het station nu nog scherper in de gaten, maar hebben nog geen aanhoudingen kunnen verrichten. Ook de spoorwegpolitie, onderdeel van het KLPD, surveilleert sinds de eerste meldingen dagelijks, zowel in burger als in uniform." Het KLPD laat weten verbaliserend op te treden tegen overlastgevers. ,,Inmiddels zijn er enkele namen bekend van hangjongeren. Onduidelijk is of deze personen met de vernielingen te maken hebben. Dit wordt nu onderzocht", aldus een woordvoerder van het KLPD dienst Spoorwegpolitie.

Voorlopig worden mensen op het station ook gecontroleerd op een geldig vervoersbewijs. De extra surveillances houden aan totdat de overlast is teruggedrongen. Uiteindelijk moet cameratoezicht de veiligheid op het station nog meer verhogen. Deze camera's waren al gepland op station Baanhoek en zijn in bestelling. Vóór de officiële opening in april moeten ze operationeel zijn. Er wordt nu nagegaan of de realisering ervan (zo ver mogelijk) naar voren kan worden gehaald. ,,Daar komt namelijk meer bij kijken dan alleen camera's ophangen. Er moet ook bekabeling komen om deze uit te kunnen lezen", vertelt Van de Minkelis.

De politie roept op meldingen van overlast door te geven via 0900-8844. Bij een vernieling op heterdaad kan 112 worden gebeld.

advertentie
advertentie