Veertigjarig bestaan Aangepaste Kerkdiensten Sliedrecht

23 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De commissie Aangepaste Kerkdiensten bestaat dit jaar veertig jaar en wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op zondag 12 februari is er daarom een speciale herdenkingsdienst waarin dit jubileum gevierd wordt. Voorganger is dominee M. Klaassen uit Sliedrecht. Muzikale medewerking wordt verleend door Zanggroep Gideon uit Hoogblokland onder leiding van Cor Barten. De dienst, die voor iedereen toegankelijk is, begint om 14.30 uur in de Maranathakerk, Rembrandtlaan/ hoek Lijsterweg te Sliedrecht.

Op zondag 6 februari 1972 werd, op initiatief van de heer en mevrouw Slotboom, de eerste Aangepaste Kerkdienst gehouden in de Hervormde Kapel in Sliedrecht. Voorganger in deze dienst was ds. E.J. Eichhorn, de organist was de heer A. Bouwman en de muzikale medewerking werd verleend door een meisjeskoor van de CJV-clubs "Niet in eigen kracht''. Nu, veertig jaar later, zijn de aangepaste diensten een begrip in de regio. Zo'n zes keer per jaar (van september tot juni) worden er middagdiensten gehouden in de Maranathakerk voor verstandelijk gehandicapten uit de Merwebolder. Maar ook uit Sliedrecht zelf, Gorinchem, Papendrecht, Bleskensgraaf, Hoornaar, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam enzovoort weten de mensen inmiddels de weg naar de Maranathakerk te vinden. Elke laatste zondag van de maand is er bovendien een kerkdienst op de Merwebolder zelf waaraan iedereen kan deelnemen.

De commissie die deze diensten voorbereidt zorgt voor de voorgangers, muzikale medewerking van bijvoorbeeld een koor of muziekgroep, liturgieën en het halen en brengen van de bewoners van de Merwebolder. Verder zijn zij tijdens de dienst verantwoordelijk voor het reilen en zeilen, collecteren, en andere zaken, samen met de onmisbare hulp van vele vrijwilligers en vaste medewerkers (zoals voorganger, organist, koster en chauffeurs). ,,Vroeger werden alle bewoners met personenauto's gebracht en gehaald van en naar de Merwebolder; u kunt zich voorstellen wat een enorme klus dat was om te regelen", vertelt commissielid Annemieke Faro. ,,Door middel van sponsoring is het nu mogelijk een touringcar te laten rijden voor de bewoners van de Merwebolder die goed ter been zijn. Voor rolstoelgebruikers rijden er vijf rolstoelbussen heen en weer. Totaal komen er wel ongeveer honderd gehandicapten."

De voorgangers in de diensten vertellen hun verhaal op een eenvoudige manier en maken vaak gebruik van visuele dingen. Ze nemen allerlei accessoires mee van huis om de preek zo duidelijk mogelijk te maken. Faro: ,,De laatste keer was de voorganger verkleed als herbergier om zo het kerstverhaal te vertellen. Hierover werd nog lang nagepraat."

,,Wij bieden voor de dienst onze gasten allerlei soorten muziekinstrumentjes aan, zodat ze naar hartelust mee kunnen doen. Want er wordt veel gezongen, meestal bekende liederen, die van de liturgie of vaak uit het hoofd meegezongen kunnen worden", vervolgt Faro. ,,De diensten zijn toegankelijk voor iedereen. Zeker voor gezinnen met jonge kinderen zijn dit laagdrempelige diensten die niet te lang duren en op een makkelijke manier te begrijpen zijn."

De diensten hebben een oecumenisch karakter; diverse kerkgenootschappen nemen hier aan deelnemen: Katholieke Kerk, Gereformeerde Kerk, Nederlands Hervormde Gemeente, Christelijk Gereformeerde Kerk Bethel, De Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk. ,,Wij prijzen ons gelukkig dat er steeds weer mensen zijn die de organisatie op zich nemen. Ook de goede samenwerking met de geestelijke commissie van de Merwebolder zorgt ervoor dat deze diensten in goede harmonie tot stand gebracht kunnen worden."

advertentie
advertentie