Leestop-10 van fractievoorzitter Theo den Braanker

31 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Theo den Braanker, geboren en getogen in Sliedrecht, is fractievoorzitter van de SGP-ChristenUnie. En jurylid van de Nationale Voorleeswedstrijd in de bibliotheek in februari. Anderen overtuigen van wat hij denkt dat het beste is voor Sliedrecht, vindt hij de grootste uitdaging in zijn werk.

Welke opleiding heeft u gevolgd en wat is de beste herinnering uit uw studietijd?

Eerst een opleiding aan de Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda. Vervolgens heb ik bestuurskunde binnen de overheid gestudeerd. De excursie in het holst van de nacht in een niet ongevaarlijke wijk van Berlijn, is mij altijd bijgebleven.

Waarom heeft u gekozen voor de politiek?

Om je (geloofs)visie te delen en handen en voeten te geven in de samenleving.

Waaraan besteedt u graag uw (kostbare) vrije tijd?

Het schrijven van verhalen in een theologisch context, zo nu en dan het opvoeren van een sketch, zaalvoetbal, skiën, bodysurfen en natuurlijk op zaterdagochtend het lezen van de krant in de bibliotheek.

Met wie zou u een goed gesprek willen hebben?

Met C.S. Lewis (1898-1963). Een letterkundige en christelijke apologeet (geloofsverdediger, red.).

Bezuinigingen zijn ook voor de bibliotheek aan de orde. Wat betekent de bibliotheek voor u?

Een voorziening waar ik graag kom om te lezen en mensen te ontmoeten. Ik vind dat deze voorziening moet blijven bestaan omdat ze al heel oude papieren heeft. En zij zal, mits zij voortdurend vernieuwt, ook de digitalisering wel overleven.

Hoe denkt u dat de bibliotheek over 20 jaar eruit ziet?

Van bewaarplaats van boeken naar vindplaats van informatie. De bibliotheek kan een belangrijke rol spelen in het ordenen van de informatiechaos op het internet. Daarnaast blijf ik de bibliotheek zien als een gezellige ontmoetingsplek en de plek om informatie te delen.

Wat vindt u van alle media die momenteel tot onze beschikking staan?

Ik doe wel mee, maar ik relativeer sterk de zingeving ervan. Het is frappant dat de toename van communicatietechnieken bepaald nog geen betere communicatie tot stand brengt. We zien eerder het tegendeel. Met eigen activiteiten, zoals een boekbespreking, kan de bibliotheek een heel eind tegemoet komen aan dat laatste.

Wat is uw meest favoriete boek tot op heden en waarom?

Ongetwijfeld is dat het Evangelie volgens Johannes dat opgenomen is in de Bijbel. Je hebt hooguit twee uur nodig om het te lezen, maar het boek heeft zo'n enorme diepgang; daar raak je nooit over uitgedacht. Alleen al vanuit literair oogpunt een meesterwerk: de structuur, de stijl, de verbinding, de herhaling, het contrast, de subtiliteit en de manier waarop de spanning wordt opgebouwd. Bijvoorbeeld de sublieme wijze waarop Johannes gebruik van maakt van de contrastvorm. Over waarheid en leugen, licht en duister, leven en dood, herder en huurling, water en wijn et cetera. Meermalen heeft dit Evangelie mij zo diep van binnen geraakt, ontroert of in een euforie gebracht dat ik wel moest vaststellen: hier spreekt niet alleen Johannes, hier is God aan het Woord.

Boekentop-10

1. Tim Keller - In alle redelijkheid. Christelijk geloof voor welwillende sceptici. Dit boek beveel ik graag aan mijn andersdenkende vrienden

2. C.S. Lewis met o.a. The Screwtape Letters, Wonderen en de Vier Liefdes

3. Ds. H. Veldkamp- Dubieuze posten

4. Dr. Jabob van Bruggen - Christus op aarde

Film:

5. Planet Earth - het ultieme portret van onze aarde

Tijdschriften:

6. De Waarheidsvriend

7. Weet magazine

8. De consumentengids

Politiek:

9. Richard Engelfriet en Peter van der Geer - Hoe vang ik een rat?

Ter vermaak

10. De Donald Duck scheurkalender

advertentie
advertentie