Korenfestival krijgt contouren

31 januari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Rien Mudde ziet het al helemaal voor zich: ,,Tientallen koren verzamelen zich op en rond de muziektent. De kinderkoren zingen eerst gezamenlijk een lied en laten daarna ballonnen op. Vervolgens zingen alle overige koren enkele stukken waarna we afsluiten met twee volksliederen: het Roemeense als eerbetoon aan de gasten uit Orastie, en ons eigen Wilhelmus. En daarmee komt dan een succesvol eerste Korenfestival van Sliedrecht tot een groots einde." Het zijn allang geen vage beelden meer, die Mudde voor zich ziet. Zijn evenement heeft inmiddels duidelijke contouren.

Rien Mudde van Stichting Sliedrecht + Cultuur presenteerde eind vorig jaar zijn idee een Korenfestival in Sliedrecht te organiseren. Hij belegde in december een bijeenkomst waarvoor hij alle koren van Sliedrecht uitnodigde om te kijken of zijn plan draagkracht had. En dat bleek het zeker te hebben. ,,Tien Sliedrechtse koren hebben zich nu al opgegeven en nog enkele koren hebben aangegeven enthousiast te zijn, maar het voorstel eerst in de gelederen te moeten bespreken. Alle deelnemende koren zitten met een afgevaardigde in de werkgroep die het evenement moet helpen organiseren." De werkgroep wordt aangestuurd door Mudde zelf, die ook het budget bewaakt. Eén van de eerste wapenfeiten van de nieuwe werkgroep was het vaststellen van een datum. Gekozen is voor zaterdag 29 september 2012.

,,Nu alle Sliedrechtse koren er bij betrokken zijn, is het tijd om ook de inschrijving open te stellen voor koren van buiten het baggerdorp", vindt Mudde. Eén internationale aanmelding heeft de werkgroep al binnen, namelijk het koor Vlastarele Orastie. Mudde heeft zich samen met Joost Verhoef, voorzitter van de werkgroep cultuur en educatie een onderdeel van de Stichting Stedenband Orastie, hard gemaakt voor de komst van dit gezelschap. ,,Deze jonge zangers zijn vaak te vinden op wereldconcoursen en vallen daar regelmatig in de prijzen. Ook zijn zij welkome gasten op internationale korenfestivals", vertelt Mudde enthousiast. ,,Het koor zal de reis van Roemenië naar Nederland per autobus maken. Onze gasten worden verwacht op dinsdag 25 september en verblijven tot zondag de 30ste in Sliedrecht. Er wordt momenteel hard gewerkt aan een gastvriendelijk en attractief programma voor de tieners zodat het koor met onvergetelijke indrukken weer mag terugkeren naar Roemenië. De leden hebben een leeftijd tussen 10 en 18 jaar en zullen worden ondergebracht bij Sliedrechtse gastgezinnen."

Het Korenfestival zal zich afspelen op drie nader te bepalen binnen- en drie buitenlocaties met als centraal punt het Dr. Langeveldplein. Daar zal het startsignaal en de finale plaatshebben. Mudde heeft deze week een aanvraag naar de gemeente gestuurd, maar weet al dat wethouder Johan Lavooi razend enthousiast is over initiatief. Voor de onkosten heeft hij een (klein) potje vanuit Stichting Sliedrecht + Cultuur. ,,Hoe groter het festival wordt, hoe meer geld we nodig hebben natuurlijk. Dan moeten we de gemeente nog eens aankijken en andere sponsors benaderen. Voorlopig hoeven we in ieder geval nog geen inschrijvingsstop in te voeren. Koren uit het hele land zijn van harte welkom."

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Rien Mudde via j.m.mudde@xs4all.nl.

advertentie
advertentie