Hondenpoepbeleid werpt vruchten af

1 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Met verbeteringen wordt gedoeld op voorzieningen waar honden los mogen lopen. ,,Aan de onderzijde van het spoortalud - ten zuiden van de fietsenstallingen langs het Intermezzo (voorheen Parallelweg) - wordt opnieuw een hondenuitrengebied ingericht”, zo laat een beleidsmedewerker weten. Hij heeft zich ook gebogen over de vragen van de CDA-fractie, die zich onder andere afvroeg of BOA’s ook buiten kantooruren worden ingezet ten behoeve van het hondenbeleid. Het antwoord daarop is Ja. ,,De BOA’s werken gemiddeld drie keer per maand op zaterdag en één keer per maand op donderdag- of vrijdagavond. In principe worden dan ook altijd hondencontroles uitgevoerd.” Daaraan voegt hij toe dat de opsporingsambtenaren regelmatig om zeven uur ‘s morgens starten in verband met handhaving van het hondenbeleid.

SLIEDRECHT - Hondenpoep staat al jaren op nummer één in de top-10 van Nederlandse ergernissen. De gemeente Sliedrecht probeert sinds februari 2008 een omslag van gedrag te bewerkstelligen bij hondenbezitters. De CDA-fractie vroeg de gemeente om de huidige stand van zaken. In de beantwoording staat dat de afgelopen vier jaar veel verbeteringen zijn opgetreden. Door Erik de Bruin

De christendemocraten vroegen zich eveneens af of BOA’s gericht worden ingezet. Dat wil zeggen: in gebieden waar relatief veel overtredingen van hondenbezitters plaatsvinden. Volgens de gemeente is er een hotspot-overzicht van momenteel negentien locaties waarover in het verleden meldingen zijn gedaan van hondenpoepoverlast. ,,Deze locaties worden wekelijks meerdere keren bezocht. Ook in de parken wordt wekelijks meerdere malen gesurveilleerd.” Of de afgelopen jaren aantoonbaar sprake is van overlastvermindering valt volgens de beleidsmedewerker niet te zeggen. ,,Dat is objectief niet te kwantificeren. Wel kan worden gesteld dat sinds de invoering van het hondenbeleid in 2008 veel verbeteringen zijn opgetreden. De regelgeving blijkt bekend (regelmatig worden de spelregels gecommuniceerd en gepubliceerd, onder andere op de gemeentelijke website en in Het Kompas) en er worden jaarlijks vijftien tot twintig servicelijn-meldingen gedaan. Deze signalen wijzen niet op een toename in (de beleving van) overlast.”

Hondenbezitters worden na een aanloopperiode van aanspreken en waarschuwen inmiddels beboet als de uitwerpselen van de hond niet worden opgeruimd of als de hond los loopt buiten de daarvoor aangewezen gebieden. In 2011 zijn achttien ‘baasjes’ bekeurd. Zeven keer wegens loslopen en elfmaal omdat ze de poep niet opruimden. Er zijn vijf formele waarschuwingen uitgedeeld.

advertentie
advertentie