Problemen met de huisartsenpost

1 februari 2012 om 00:00 Nieuws

De heer P. voelde zich op een zaterdagavond doodziek en belde naar de huisartsenpost. De assistente die hem te woord stond, stelde allerlei vragen. Uiteindelijk adviseerde ze om een paracetamol te slikken en terug te bellen als de klachten erger werden. Gelukkig zijn de klachten verdwenen, maar toch zit het de heer P. niet lekker dat de assistente - 'zij is toch geen dokter' - beslist of hij wel of niet naar de huisartsenpost mag komen.

Werkwijze

Als je belt naar de huisartsenpost, krijg je altijd eerst de assistente te spreken. Zij stelt een aantal vragen en aan de hand hiervan beoordeelt ze de ernst van de situatie en of contact moet worden opgenomen met een huisarts. Het telefonisch beoordelen van een medische klacht wordt triage genoemd. Voor deze triage krijgen de doktersassistenten op de huisartsenpost een degelijke opleiding. Elke triage wordt achteraf besproken met de dienstdoende arts.

Wie is verantwoordelijk

Het is duidelijk dat de doktersassistente die de triage uitvoert een belangrijke taak heeft. Zij bepaalt immers de ernst van de situatie, of en hoe hulp geboden wordt aan de patiënt. Juridisch gezien is zij echter niet zelfstandig op haar medisch handelen aan te spreken. De dienstdoende arts is eindverantwoordelijk voor de triage. Daar de assistente werkt onder verantwoordelijkheid van de huisarts, kunt u haar niet rechtstreeks aanspreken over de uitgevoerde triage. Bent u ontevreden over de uitvoering van de triage, dan kunt u de assistente aanspreken via haar werkgever, de huisartsenpost of de klachtencommissie eerstelijnszorg.

Met vragen over de gezondheidszorg kunt u terecht bij Zorgbelang Zuid-Holland. Medewerkers van de afdeling Informatie en Klachtopvang staan u te woord over patiëntenrechten en klachtenprocedures. Iedere maand staat hier een voorbeeld van een vraag of klacht over de zorg. Heeft u ook een vraag of klacht, dan kunt u op werkdagen bellen naar 088-9294030. E-mail: ikg-zuid@zorgbelang-zuidholland.nl. Website: www.zorgbelang-zuidholland.nl.

advertentie
advertentie