Afbeelding

Voetbalvereniging wil 4-D sportveld

7 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Sublean Group en InnoSportNL starten in samenwerking met de TU Delft, Descol, voetbalvereniging Sliedrecht en InnoSportLab Sport en Beweeg! de ontwikkeling en realisatie van het eerste 4-D Sportveld ter wereld. ,,Het 4-D Sportveld is het innovatieve sportveld dat sportverenigingen waardecreatie en inkomsten kan bieden", aldus de vereniging in een persbericht.

Het 4-D Sportveld is een roterend (drie- of vierzijdig) sportveld ontwikkeld door Sublean. Het systeem bestaat uit horizontale panelen die kunnen draaien naar de gewenste toepassing. ,,Dit sportveld creëert 24/7 meerwaarde door het combineren van één of meerdere sportondergronden en duurzame applicaties, de zogenaamde 4-D Oppervlakte Combinatietechnologie. Deze technologie is voor de gebouwde omgeving, zoals daken en gevels, al ontwikkeld."

,,Sportveld is ook energieveld, reclameveld of opslagveld… Wanneer op het 4-D Sportveld gesport wordt staan de sportondergronden, zoals bijvoorbeeld een kunstgras voetbalveld of een multifunctioneel kunststof speelveld, naar boven gericht. Wanneer er niet op gesport wordt, kunnen de andere zijden (zowel binnen als buiten) duurzaam benut worden. Hiermee genereert het 4-D systeem op de loze momenten duurzame rendementen en dus inkomsten voor de sportvereniging. Denk bijvoorbeeld aan het winnen van energie, het bergen en zuiveren van regenwater, het zuiveren van de lucht, maken van reclame, opslag van energie en winnen van biogrondstof."

,,Met een 4-D Sportveld krijgt de sportvereniging een zelfvoorzienend businessmodel. De sportvereniging kan er zelfs geld mee verdienen, bijvoorbeeld door de opgewekte energie te gaan verkopen."

De eerste praktijkproeven op het InnoSportLab Sport & Beweeg te Eindhoven starten in juni van dit jaar. De eerste resultaten worden eind 2012 verwacht.

advertentie
advertentie