Rijden voor Juda en Ronald McDonald Huis Sophia

7 februari 2012 om 00:00 Nieuws

Het leven van de familie Mulder staat volledig op zijn kop. Na acht maanden kregen Maarten en Willeke te horen dat er iets niet goed was met de gezondheid van zoon Juda. ,,Wij werden doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar de spierziekte SMA werd geconstateerd,” blikt Maarten terug. ,,Daarbij kregen wij direct te horen dat zijn levensverwachting niet groot was. Artsen hadden ingeschat dat Juda slechts één jaar zou worden. Gelukkig mogen we constateren dat hij nu bijna twee jaar is, maar zijn toestand verslechtert wel.” Bij een onschuldig ogende verkoudheid bestaat altijd de kans dat de peuter moet worden opgenomen in het ziekenhuis. ,,Juda krijgt last van zware slijmvorming wat hij niet krijgt opgehoest door zijn spierzwakte. Als we daar niet attent op zijn, dan kan hij stikken.”

SLIEDRECHT - Sliedrechter Maarten Mulder gaat in juni een fietstocht rijden om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Huis Sophia. Samen met zijn vrouw Willeke verblijft hij daar wanneer hun jongste zoon Juda in het Sophia Kinderziekenhuis verblijft op de intensive care. De peuter lijdt aan de zeldzame spierziekte SMA. De levensverwachting voor Juda is onzeker. Door Michael de Vogel

Rollercoaster

Een ziek kind vraagt enorm veel tijd en energie van de ouders. De constatering dat Juda ziek was, bleek ook voor Maarten en zijn vrouw een grote klap in het gezicht. ,,De grond onder je voeten wordt weggevaagd”, erkent de vader. ,,Dit was een grote klap voor het hele gezin. Natuurlijk het meest heftig voor de ouders, maar ook zijn broers Boas en Imre worden geconfronteerd met de nare gevolgen.” Momenteel staat het leven in het teken van ziekenhuis in en uit. ,,Dat gaat niet in de koude kleren zitten. Zo’n hulpeloos jochie heeft hier niet om gevraagd. Maar we proberen wel positief te blijven en te genieten, alleen nu wel met meer zorg erbij.” De vader kan de situatie als geen ander omschrijven. ,,Ons leven staat op zijn kop. Ziekenhuis in en uit, aanpassingen in het huis doorvoeren - grotere keuken, grotere ruimtes vanwege een rolstoel en s’nachts Juda aan de beademing koppelen én werken. Dat gaat uiteraard wel gewoon door. Je wordt nu gewoon geleefd.”

Ronald McDonald Huis

Zodra Juda weer in het ziekenhuis verblijft, bellen Maarten en Willeke naar het naastgelegen Ronald McDonald Huis Sophia. Daar logeren ouders als hun kinderen ernstig ziek zijn en op de intensive care verblijven. ,,Deze voorziening bestaat dankzij het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit is te vergelijken met een super modern hotel met openbare keuken, zitgedeelte, wasruimte, sportmogelijkheden en loungeruimte”, legt Mulder uit. ,,De kamers zijn vaak voor ouders van ernstig zieke kinderen. Ouders kunnen hier kortdurend of langdurig verblijven. Het wordt je tijdelijke onderkomen, waar je dagelijks leven zich afspeelt. Voordeel is wel dat je dichtbij je kind bent, wanneer het onverwachts slecht gaat.” Het Ronald McDonald Huis werkt met drie fulltime krachten en bestaat verder uit 150 vrijwilligers. ,,Zij draaien niet op subsidie van de overheid maar bedruipen zichzelf dankzij sponsors en donateurs. Ouders betalen daardoor slechts vijftien euro per nacht als eigen bijdrage. En dat terwijl je van alle voorzieningen gebruikt kunt maken.”

Actie

Maarten Mulder merkte de voorbije tijd dat het Ronald McDonald Huis een centrale rol vervult bij het ziek zijn van kinderen. Ouders kunnen altijd terecht. De Sliedrechter besloot daarom een actie op touw te zetten om het huis te steunen. Met zijn team Passie Homeride gaat Mulder in juni volop aan de bak op geld in te zamelen. ,,HomeRide is een uitdagende wielertocht waarbij je in een dag en een nacht fietst van Groningen naar Maastricht. Je rijdt met je team 500 kilometer, volledig of in estafette. Binnen 24 uur passeer je zes Ronald McDonald Huizen en twee Ronald McDonald Vakantielocaties”, weet Mulder. ,,De opbrengst van onze fietstocht komt volledig ten goede van het Ronald McDonald Kinderfonds. Die zorgt ervoor dat het geld weer goed terecht komt bij alle huizen en ziekenhuiskamers.”

Dit jaar rijdt Team Passie HomeRide mee op 2 en 3 juni 2012 vanuit Groningen naar Maastricht. Maarten Mulder krijgt steun van Gert Jan van Ravenswaaij, Arno de Munck, Andre Hilgerman, Paul van der Stel en Bert Westland. ,,Wij rijden voor Juda en het Ronald McDonald Huis Sophia. Op deze manier kunnen we iets terugdoen voor de vele vrijwilligers die elke dag in de weer zijn voor ons en de kinderen.”

Het zestal is nu volop in voorbereiding op de fietstocht. Team Passie HomeRide is te volgen via Facebook (Passie Homeride red.) en op Twitter (@passiehomeride). ,,En sponsors zijn nog altijd welkom. Hoe meer, hoe beter.” Ondanks dat het fietsavontuur in aantocht is, kijkt Mulder nog niet te ver vooruit. ,,Het leven is nu een rollercoaster. Alles is onzeker. Wij maken er het beste van. We putten hoop en kracht uit de steun van God. Daar geloven we in.”

advertentie
advertentie