Alcohol te gemakkelijk verkrijgbaar voor jongeren

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Onderzoek van het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! wijst uit dat het voor jongeren onder de zestien jaar nog steeds gemakkelijk is om alcohol aan te schaffen in supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria's en sportkantines in de regio Zuid-Holland Zuid.

Tijdens geheime bezoeken van vijftienjarigen leefde de verkoper de leeftijdsgrens slechts bij 22 procent van de aankooppogingen correct na. Burgemeester Van der Borg van Verzuip jij je Toekomst?! noemt de resultaten teleurstellend, maar wijst ook op de mogelijkheden die de nieuwe Drank- en Horecawet biedt om de handhaving in 2012 steviger neer te zetten.

In totaal zijn 156 aankooppogingen gedaan bij zogenaamde 'hotspots' in de gemeenten Alblasserdam, Binnenmaas, Cromstrijen, De Waard, Dordrecht, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Korendijk, Leerdam, Sliedrecht, Strijen, Oud-Beijerland, Papendrecht en Zederik. Hotspots zijn alcoholverkooppunten waar veel jongeren komen en waar de naleving van de leeftijdsgrenzen voor de verkoop van alcohol aan jongeren mogelijk een risico is. ,,Een belangrijke voorspeller van alcoholgebruik onder jongeren is de beschikbaarheid van alcohol. Dit blijkt uit onderzoek. Verzuip jij je Toekomst?! probeert die beschikbaarheid terug te dringen. Daarom wilden we in dit onderzoek bekijken hoe makkelijk het voor jongeren is om alcohol aan te schaffen op die plaatsen waar zij veel komen, de zogenaamde hotspots. En daar is, zo blijkt uit dit onderzoek, maar één antwoord op: veel te gemakkelijk'', aldus Dirk Van der Borg, voorzitter van de stuurgroep van Verzuip jij je toekomst?! en burgemeester van de gemeente Graafstroom.

Van der Borg ziet kansen om de handhaving in 2012 sterk te verbeteren. ,,Ons programma bestaat uit drie onderdelen: beleid, preventie en handhaving. De eerste twee verlopen erg goed. De handhaving blijkt, zo wijst ook dit onderzoek uit, de achilleshiel van ons programma. Nu is de controle op leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop nog een taak van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), maar deze organisatie had de afgelopen periode onvoldoende capaciteit om in deze regio streng te controleren. De nieuwe Drank- en Horecawet die in 2012 van kracht wordt, biedt gelukkig voor deze regio kansen om de naleving van de leeftijdsgrenzen te verbeteren. De gemeenten krijgen dan zelf de bevoegdheid om toezicht te houden op de naleving van de Drank- en Horecawet.''

Slijterijen het strengst

Het onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands instituut voor Alcoholbeleid Stap en de Universiteit van Twente, is verricht met behulp van de 'mysteryshopping-methode' waarbij vijftienjarige jongeren aan de hand van een protocol geprobeerd hebben alcohol te kopen. In meerdere weekenden in november 2011 zijn in totaal 156 aankooppogingen gedaan bij supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria's en sportkantines . Er is gepoogd 80 hotspots twee keer te bezoeken. Uiteindelijk is dit bij 77 hotspots gelukt. Er zijn verschillen per type verkooppunt gevonden. De minst slechte naleving is gevonden bij slijterijen (39 procent). Hierna volgen supermarkten (25 procent), sportkantines (22 procent) en horeca (18 procent). De laagste naleving is bij de cafetaria's (0 procent).

Ook zijn er verschillen tussen de 19 gemeenten. Het best scoren de gemeenten Oud-Beijerland en Binnenmaas met 50 procent naleving).

advertentie
advertentie