Bijna 100.000 mensen op en rond ijs bij Molentocht

11 februari 2012 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Ongeveer 20.000 schaatsliefhebbers hebben deelgenomen aan de molentocht op zaterdag 11 februari in de Alblasserwaard. De schaatstoertocht over 25, 50 of 75 kilometer, die dwars door de Alblasserwaard liep, is georganiseerd door Stichting Schaatsmolentochten en gecoördineerd vanuit het gemeentehuis te Alblasserdam.

De Stichting heeft samen met de zes gemeenten (Alblasserdam, Graafstroom, Liesveld, Nieuw-Lekkerland, Hardinxveld-Giessendam en Giessenlanden) en met de hulpdiensten de voorbereiding voor dit grote evenement gedaan. De hulpdiensten hebben zich mede op basis van uitgebreide draaiboeken en verkeersplannen goed voorbereid op de molentochten en op de tussen de 80.000 en 100.000 mensen die zich op en om het ijs hebben begeven.

De politie was onder andere aanwezig om samen met de verkeersregelaars het verkeer te regelen. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan.

Wel is een tijdelijke verkeersmaatregel genomen om de verkeerstroom beter te reguleren. De afslag Alblasserdam op de A15 is even gesloten geweest wegens de verkeersdrukte en het verkeer omgeleid via Papendrecht.

Geneeskundige Zorg

Er zijn door de organisatie bij iedere opstapplaats (13) EHBO-posten ingericht. Daarnaast had de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie (GHOR) in de Regio Zuid-Holland Zuid een extra post ingericht op dat deel van de route, dat voor de ambulance moeilijk toegankelijk was.

Ambulance en politie waren uitgerust met wagens en quads die snel ter plaatse konden komen. Daarnaast had de brandweer twee oppervlaktereddingsteams naast de standaardbezetting klaar staan. Deze teams hoefden niet te worden ingezet.

In totaal zijn 150 personen door het aanwezige ambulancepersoneel bekeken, waarvan er 25 met de ambulance (in 16 ritten) naar de twee ziekenhuizen in Dordrecht en Gorinchem zijn gebracht. In totaal zijn daar 100 personen voor botbreuken behandeld (50 in Dordrecht en 50 in Gorinchem).

advertentie
advertentie