Verbroederende schaatssfeer bij Spoedeisende Hulp

9 februari 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het was zaterdag dringen in de smalle gangen van de Spoedeisende Hulp in het Beatrix-ziekenhuis in Gorinchem. Tientallen onfortuinlijke schaatsers werden binnengebracht. Onder hen vooral deelnemers aan de Molentocht die in de Alblasserwaard werd gereden. De schade? Voornamelijk polsbreuken en schouders uit de kom.

Door Mirjam de Swart

,,We zijn goed voorbereid'', lacht Marscha Ratten, hoofdverpleegkundige op de Spoedeisende Hulp. ,,Vanaf 12.30 uur is het behoorlijk druk en zijn we continue bezig met het opvangen van schaatsers.'' Aan het einde van de middag heeft het ziekenhuis al 35 pechvogels geholpen. Onder hen vooral mensen met polsbreuken en schouders die uit de kom zijn. De meeste slachtoffers zijn gevallen tijdens het rijden van de Molentocht. Om de grote drukte te kunnen verwerken heeft het ziekenhuis extra personeel ingezet op diverse afdelingen. Daarnaast wordt in de overvolle wachtruimtes koek en zopie geserveerd. ,,Maar niet voor de patiënten. Die moeten namelijk nuchter blijven totdat helemaal duidelijk is wat hen mankeert en zeker is dat ze niet geopereerd hoeven te worden'', legt een medewerkster van de facilitaire dienst uit. De meegekomen familie die het er zonder kleerscheuren vanaf heeft gebracht weet het lekkers in elk geval te waarderen. Op de Eerste Hulp is een speciale ruimte ingericht voor schaatsongevallen. ,,Bij binnenkomst worden de schaatsers er direct tussenuit gehaald zodat ze snel geholpen kunnen worden. Op deze manier kunnen we een heel goede doorstroming garanderen", legt Ratten uit.

'Tanden op elkaar'

Eén van de pechvogels is Ans Heijkoop uit Spijk. Als fervent schaatsster stond ze zaterdagmorgen in alle vroegte op om mee te kunnen doen aan de Molentocht. Na acht kilometer ging het echter al mis. ,,Ik viel en kwam ongelukkig op mijn pols terecht. Het deed pijn en er kwam een bult op, maar ik besloot toch mijn tocht van 25 kilometer uit te rijden. Ik dacht: 'Als ik nu direct naar een EHBO-post ga dan mag ik de tocht vast niet uitrijden.' Tanden op elkaar dus en doorschaatsen. Na de finish heb ik me bij de EHBO gemeld en nu zit ik hier. Ik wacht op het oordeel van de arts. Ik hoop niet dat het gebroken is want ik ga over drie weken op wintersport. Maar ik laat me hierdoor niet afschrikken, hoor. Ik blijf schaatsen.''

'Nauwelijks zorgen'

Even verderop zit Jan Renger met zijn arm in een mitella. Tien kilometer voor de finish ging hij onderuit. Verder schaatsen zat er niet meer in. Met de ambulance werd hij naar het ziekenhuis in Gorinchem gebracht. ,,Mijn zoon is hier chirurg, dus dat leek me het handigst'', legt de in Wijk bij Duurstede wonende Renger uit. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt zijn schouder uit de kom. ,,Ik baal er wel van dat ik de vijftig kilometer niet vol heb kunnen maken. Maar ach, het mooiste gedeelte van de tocht heb ik gereden.'' Deze houding is volgens Ratten kenmerkend voor de schaatsers die in de wachtruimte wachten op het oordeel van de artsen: ,,Ze balen vooral dat ze de tocht niet uit hebben kunnen rijden. Ze maken zich eigenlijk nauwelijks zorgen over wat hen mankeert. Al die schaatsers bij elkaar op de afdeling verbroedert. De sfeer is ontzettend goed.''

'Ook zondag voorbereid'

Gera van den Hof uit Noordeloos bracht vrijdag al een bezoek aan de EHBO-afdeling. Tijdens een schaatstocht tussen Bleskensgraaf en Kinderdijk kwam ze ten val. ,,Ik voelde gelijk dat het niet goed zat, maar ik moest nog zo'n zes kilometer schaatsen. Eenmaal bij de auto hebben ik met veel pijn mijn schaatsen uitgekregen en ben ik met een hand aan het stuur naar het ziekenhuis gereden. Nu zit ik hier weer want het gips zit niet goed. Ik baal wel hoor. Ik was veel liever bij de Molentocht geweest. Dat is zo'n geweldig evenement om mee te maken." Ook zondag verwacht de spoedeisende hulp in Gorinchem heel wat schaatsers die ongelukkig ten val zijn gekomen. ,,Het wordt waarschijnlijk een mooie dag. Veel mensen zullen nog een keer de schaatsen onderbinden voordat de dooi echt toeslaat. Wij zijn in elk geval voorbereid op topdrukte."

advertentie
advertentie