Coördinatie Molentocht als een geoliede machine

13 februari 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De Molentocht door de Alblasserwaard is volgens voorzitter Hillebrand Beärda van de organiserende stichting (hij hakte vrijdag de knoop door) veel beter verlopen dan in 2009. Grote parkeerproblemen bleven uit, gewonden waren goed te bereiken en hulpdiensten en EHBO'ers konden - mede dankzij snelle hulpverleningquads - overal tijdig arriveren. Dat is geen toeval. Dagenlang hadden de hulpdiensten, gemeenten, centralisten op de meldkamer, ziekenhuizen en de organisatie zich voorbereid op dé tocht en op de dag zelf werkte de centrale post op het gemeentehuis in Alblasserdam als een geoliede machine.

Door Peter Stam

,,We staan veel meer gesteld dan in 2009", vertelt Dik van Gelder, operationeel commandant van de politie, vanuit een commandowagen op het Raadhuisplein. De blauwe, gepantserde bus ziet eruit als een voertuig van de Mobiele Eenheid, maar is het niet. ,,Vanuit deze bus wordt alles gecoördineerd. We kunnen op schermen exact zien waar de agenten lopen en hoe druk het is." Dagen van voorbereiding gingen eraan vooraf. Van Gelder: ,,We hebben de kaarten laten intekenen zodat duidelijk is welke routes er zijn, waar de extra parkeerplaatsen zijn en waar waar mensen zich bevinden. Dit voorbereidend werk heeft zich, ondanks dat er meer deelnemers waren dan in 2009, heel goed uitbetaald. Voor de regeling geef ik een zeer hoog cijfer.''

Zenuwcentrum

Nog geen honderd meter van de politiewagen bevond zich het zogenoemde zenuwcentrum. Daarvandaan keken de coördinatoren mee en werden beslissingen genomen. Een spin in het web was vice-voorzitter Adri Maat. Tientallen telefoontjes kwamen bij hem binnen. 'Met de centrale post van de Molentocht spreekt u, zegt u het maar. Een sleutelbos kwijt? In Ottoland is er zojuist één gevonden, neemt u even contact op de met ijsclub….' Het is één van de vele gesprekken die hij zaterdag voerde. ,,Alle soorten meldingen komen hier binnen", vertelt Maat. ,,Meldingen van gevonden en verloren spullen, maar ook van parkeerproblemen, gebroken polsen, wegafsluitingen en zwakke plekken in het ijs. Vanuit deze post proberen we alles in goede banen te leiden. Zo adviseren we deelnemers zo weinig mogelijk gebruik te maken van de ambulances. Die moeten we namelijk zoveel mogelijk gebruiken voor de echte spoedgevallen. Slachtoffers met alleen een gebroken pols kunnen vaak nog wel met eigen vervoer naar een ziekenhuis", aldus de Alblasserdammer vanuit één van de kamers van het gemeentehuis waar ook personen van de geneeskundige dienst, de burgemeester, een ambtenaar rampenbestrijding, een aantal agenten en de voorzitter van de Molentocht aanwezig zijn. Tegen de avond kan de organisatie samen met alle andere betrokkenen maar één conclusie trekken: het heeft gewerkt. ,,Ik ben zeer tevreden. We hebben een enorme stap voorwaarts gemaakt ten opzichte van 2009", aldus Beärda. Hij zegt terug te kijken op een fantastisch feest: ,,Waarbij we meer deelnemers mochten ontvangen dan bij de Elfstedentocht toegelaten zouden worden. Het was geweldig."

advertentie
advertentie